Šef Tesle: Imam superslab občutek glede ekonomije

Elon Musk v internem sporočilu svari pred recesijo in razmišlja o odpuščanju.
Fotografija: Teslov šef Elon Musk svari pred recesijo. FOTO: Patrick Fallon/Reuters
Odpri galerijo
Teslov šef Elon Musk svari pred recesijo. FOTO: Patrick Fallon/Reuters

Kot poroča Reuters, je Teslov alfa in omega Elon Musk svojim najvišjim direktorjem menda dejal, kako ima »superslab občutek« glede gospodarskih obetov in da bi moralo njegovo podjetje število zaposlenih zmanjšati za deset odstotkov. 

Musk je menda sicer že nemudoma poslal interno sporočilo, naj povsod po svetu podjetje neha zaposlovati. Podjetje je menda imelo dotlej na linkedinu okrog 5000 povpraševanj za različna delovna mesta, od prodajalcev Tokiu, visokokvalificiranih delavcev v novi tovarni blizu Berlina ali znanstvenikov v njihovem razvojnem centru v Palu Altu v ZDA.

Musk, ki sicer stalno daje različne izjave, pogosto tudi s kakim skritim namenom, je v začetku tedna, denimo, sporočil, da se morajo vsi njihovi zaposleni, ki delajo od doma, vrniti na delovna mesta, na katerih morajo preživeti najmanj 40 ur na teden, sicer se bo razumelo, da so dali odpoved …

Zanimivo je, da Musk takšne signale pošilja po tem, ko je v nekaj zadnjih četrtletjih njegovo podjetje poslovalo z dobičkom in v nasprotju z marsikaterim tekmecem povečevalo prodajo.

Podjetje Tesla je sicer ob koncu leta po lastnih podatkih imelo po svetu približno 100.000 zaposlenih. Medtem ko se pojavljajo skrbi glede recesije, sicer velja, da je bila prodaja električnih avtomobilov doslej dobra, zaloge pa nizke.

Vendar pa so imeli težave s proizvodnjo, njeno zaustavitvijo in ponovnim zagonom v tovarni v Šanghaju, kar je bilo povezano z virusno krizo.

Pri tem omenimo, da so tudi nekateri drugi klasični tekmeci, kot je Volkswagen, pred časom omenjali, da so glede električnih avtomobilov za letos razprodani. To je delno povezano s težavami glede dobav sestavnih delov kot posledice vojne v Ukrajini, vprašanje pa je tudi, koliko na vse skupaj vplivajo hude podražitve surovini (litij, nikelj ...), ki jih potrebujejo za baterije v električnih vozilih.

Preberite še:

Komentarji: