Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Sektorji rasti so še privlačni

Pozitivni trend delniških trgov se nadaljuje, obetavna naložba ostajajo tudi obveznice.
Delnice s področja informacijske tehnologije in komunikacijskih storitev ostajajo v centru naložbenih odločitev.

FOTO: Andrew Kelly/Reuters
Delnice s področja informacijske tehnologije in komunikacijskih storitev ostajajo v centru naložbenih odločitev. FOTO: Andrew Kelly/Reuters
Gašper Dovč,Triglav Skladi
23. 6. 2024 | 15:00
26. 6. 2024 | 11:08
2:36

Delniški trgi tudi v tem četrtletju nadaljujejo pozitivni trend rasti, tudi silnice se niso pomembneje spremenile. Makroekonomsko okolje in podjetniški segment še naprej kažeta znake izboljšanja.

Poslovni rezultati podjetij so presegli pričakovanja, nadaljujejo se tudi pozitivne revizije prihodnjih dobičkov podjetij. Že vse leto je rast delniških trgov močno povezana s povečanim povpraševanjem po visokotehnoloških rešitvah v povezavi z umetno inteligenco.

Gašper Dovč, Triglav Skladi FOTO: Jernej Lasič/Triglav Skladi
Gašper Dovč, Triglav Skladi FOTO: Jernej Lasič/Triglav Skladi

Privlačnost delniških naložb povečujejo izboljšane napovedi svetovne ekonomske aktivnosti, poslovni rezultati podjetij, pozitivne revizije prihodnjega poslovanja ter zmerna do nizka verjetnost tveganih dogodkov. Med vlagatelji težko pričakovan začetek cikla zniževanja obrestnih mer centralnih bank bi delniškim trgom dal še dodaten pospešek. Možnost kratkoročnega unovčevanja dobičkov sicer obstaja, vendar je verjetnost dolgotrajnejše korekcije majhna.

Višje obresti koristijo financam

Cenovni količniki so res nekoliko nad zgodovinskimi povprečji, vendar je povečanje izrazito le v določenih sektorjih (v povezavi z izjemnimi pričakovanji v nekaterih segmentih, na primer v tehnološkem sektorju) ter v določenih regijah.

Še naprej velja vztrajati z nadpovprečno izpostavljenostjo do sektorjev rasti, še posebej v dejavnosti informacijske tehnologije ter komunikacijskih storitev. Okolje povišanih obrestnih mer je naklonjeno tudi finančnemu sektorju, poslovanje bank bo nad zgodovinskimi rezultati. Vpliv morebitnega znižanja obrestnih mer na doseženo obrestno maržo bo postopen, utegne pa vplivati na sentiment med vlagatelji.

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo

Donosi na obvezniških trgih so bili povezani predvsem z (ne)ravnanjem centralnih bank. Slednje so vlagatelje letos nekoliko presenetile, pričakovanja večjega števila znižanj so se postopno razblinila.

Ne glede na to ostajajo obveznice privlačen naložbeni razred, še posebej glede na to, da je tokratni vrh obrestnih mer za nami. Zahtevane donosnosti se gibljejo v relativno ozkem koridorju, hkrati pa trenutni povišan nivo predstavlja zelo močno »zavoro« navzgor.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine