Slovenci pesimistični glede finančnega stanja v gospodinjstvu

Razpoloženje je najniže po aprilu 2020, ugotavlja Surs. Navedeni podatki temeljijo na vprašalniku, na katerega je v prvi polovici julija odgovorilo 831 ljudi.
Fotografija: Na letni ravni so se poslabšale vse štiri komponente kazalnika zaupanja potrošnikov. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Na letni ravni so se poslabšale vse štiri komponente kazalnika zaupanja potrošnikov. FOTO: Leon Vidic/Delo

Kazalnik finančnega stanja v gospodinjstvu za prihodnjih 12 mesecev je padel na najnižjo raven po letu 2020 in se približuje točki med finančno krizo leta 2009, piše Statistični urad RS (Surs). Vzrok za poslabšanje je predvsem pesimistično pričakovanje potrošnikov glede gospodarskega stanja v državi.

image_alt
Slovenija prihodnje leto na pragu krize

Ob zapisani komponenti je na upad kazalnika zaupanja na mesečni ravni vplivalo tudi poslabšano pričakovanje glede finančnega stanja v gospodinjstvu, trenutnega finančnega stanja v gospodinjstvih ter pričakovanj glede večjih nakupov.

»V primerjavi z junijem so se sicer poslabšali tudi vsi preostali kazalniki, kazalnik pričakovanja finančnega stanja v gospodinjstvu pa je celo upadel na najnižjo raven v celotnem obdobju opazovanja,« so zapisali državni statistiki.

Dvaindvajset odstotnih točk niže kot lani

Navedeni podatki temeljijo na vprašalniku, na katerega je v prvi polovici julija odgovorilo 831 ljudi. V primerjavi z istim mesecem lani je bila vrednost kazalnika zaupanja potrošnikov nižja za 22 odstotnih točk, od povprečja prejšnjega leta pa za 17 odstotnih točk, še piše Surs.

Pričakovanja potrošnikov glede obnove stanovanja so se v primerjavi z aprilom 2022 poslabšala za pet odstotnih točk, rahlo so se izboljšala pričakovanja glede nakupa ali gradnje stanovanj. FOTO: Lisa5201/Getty Images/istockphoto
Pričakovanja potrošnikov glede obnove stanovanja so se v primerjavi z aprilom 2022 poslabšala za pet odstotnih točk, rahlo so se izboljšala pričakovanja glede nakupa ali gradnje stanovanj. FOTO: Lisa5201/Getty Images/istockphoto

Vredno je dodati, da so se na letni ravni poslabšale vse štiri komponente omenjenega kazalnika; torej pričakovanje glede finančnega stanja v gospodinjstvu za 29 odstotnih točk, pričakovanje glede gospodarskih razmer v državi za 26 odstotnih točk, trenutno finančno stanje v gospodinjstvu za 16 odstotnih točk in pričakovanje glede večjih nakupov za 14 odstotnih točk.

Surs meri tudi pričakovanja potrošnikov glede obnove stanovanja, ki so se v primerjavi z aprilom 2022 poslabšala za pet odstotnih točk. Rahlo so se izboljšala pričakovanja glede nakupa ali gradnje stanovanj, medtem ko je raven pričakovanj glede nakupa avtomobila ostala enaka.

Preberite še:

Komentarji: