Svetovna gospodarska klima se ohlaja, pričakovanja čedalje slabša

Münchenski Ifo pričakuje opazno manjšo rast svetovne trgovine, šibkejšo zasebno potrošnjo in znižanje naložb.
Fotografija: Svetovna trgovina se bo še krčila, najbolj se nižajo gospodarska pričakovanja za ZDA, ugotavlja inštitut Ifo. FOTO: Mark Ralston/AFP
Odpri galerijo
Svetovna trgovina se bo še krčila, najbolj se nižajo gospodarska pričakovanja za ZDA, ugotavlja inštitut Ifo. FOTO: Mark Ralston/AFP

Ljubljana – Svetovna gospodarska klima se še naprej ohlaja, poslabšujejo se tako ocene trenutne situacije kot pričakovanja za naprej, ugotavljajo v nemškem gospodarskem inštitutu Ifo. Münchenski analitiki na svetovni ravni pričakujejo opazno manjšo rast trgovine, šibkejšo zasebno potrošnjo in znižanje obsega naložb.

Gospodarsko razpoloženje se slabša v skoraj vseh svetovnih regijah. Ocene trenutnih razmer so slabe predvsem v Aziji in na drugih razvijajočih se trgih, v razvitih državah pa so poslabšane zlasti napovedi za prihajajoče mesece, pri čemer so najbolj pesimistična pričakovanja za ZDA.


Nemčija že v recesiji?


Bolj natančen vpogled v gospodarsko sliko Unije bo sicer ta četrtek prinesel Eurostat, ki bo objavil prve podatke o gibanju BDP v EU in evroobmočju v tretjem četrtletju. Glede na ocene inštitutov je precej verjetno, da je Nemčija v letošnjem tretjem četrtletju že zdrsnila v recesijo, po tem, ko je v drugem četrtletju zabeležila 0,1-odstoten gosppodarski padec.

Recesijo bi sicer lahko napovedoval tudi kazalnik razpoloženja nemških korporacij, ki je poleti strmoglavil in v zadnjih mesecih vztraja na ničli. Kazalnik Inštituta za strateške rešitve temelji na analizi čustvenosti besed, ki jih v svojem komuniciranja uporabljajo največja nemška podjetja. Uporabljajo ga kot alternativni indikator gospodarske aktivnosti.

Kaj kaže v zadnjih tednih? »Najprej pomirjajoče sporočilo: kljub negativnim naslovnicam nemškega časopisja zadnjih tednov je dolgoročni trend korporativnega komuniciranja še zmeraj v pozitivnem teritoriju. Ali drugače: največje nemške firme zdaj komunicirajo objektivno, ne pa panično,« je pojasnil Jure Stojan z Instituta za strateške rešitve.

Infografika Delo
Infografika Delo


»Zdaj pa slab vidik: kazalnik je v zadnjih tednih oddajal svarilne signale. Poleti se je vzdušje, kot se slika v nemških sporočilih za javnost, začelo strmo obračati navzdol, julija je padlo pod dolgoročni trend. Do oktobra se je tako raven optimizma v Nemčiji razpolovila, v zadnjih tednih pa se zdi, da se je ustalilo pri ničli, se pravi objektivnosti. Vse to je združljivo z zgodnjo fazo recesije.«


Svetovna pričakovanja najniže po 2009


Da je svetovni poslovni optimizem kar zadeva prihodnjo gospodarsko rast, zaposlovanje in dobičke zdrsnil na najnižjo raven po letu 2009 ugotavljajo tudi analitiki londonskega IHS Markita. Kar zadeva evroobmočje, so zdaj pričakovanja za rast najnižja v zadnjih sedmih letih in prvič po letu 2012 je pričakovati znižanje podjetniških dobičkov.

Med evrskimi državami se zdaj najtemnejši oblaki zbirajo nad Nemčijo. Prvič v desetih letih, kar se izvajajo raziskave, je število nemških podjetij, ki pričakujejo upad prihodkov, preseglo število tistih, ki menijo, da se bodo njihovi prihodki v prihodnjih letih povečali. To še posebej velja za nemško industrijo, razpoloženje pa se slabša tudi v tamkajšnjih storitvah. Poslovni optimizem je zdaj najnižje v zadnjih sedmih letih tudi v Italiji in Španiji, v Franciji pa je na najnižji ravni od 2015.


V 2020 le še 2,5-odstotna svetovna rast


Poslovna pričakovanja v svetu se sicer ohlajajajo že od od začetka leta 2018, zadnje raziskave pa kažejo, da vse večja erozija zaupanja, geopolitične napetosti in trgovinske vojne znižujejo ne le industrijsko proizvodnjo, pač pa tudi že storitve v največjih svetovnih gospodarstvih, vključno z ZDA, evrskim območjem, Kitajsko in Japonsko.

Hkrati pričakovano znižanje naložb in zaposlovanja že vpliva na novo znižanje napovedi svetovne gospodarske rasti. Ta naj bi v letu 2020 po napovedi IHS Markita znašala le še 2,5 odstotka. To je najmanj v zadnjih desetletjih in tudi znatno manj od večkrat znižane napovedi IMF, po kateri naj bi svetovna ekonomija letos zrasla le za tri odstotke.



 

Komentarji: