Telemach ima novega lastnika

Sklad BC Partners je zaključil nakup United Group
Fotografija: Dragan Šolak kot kaže ostaja solastnik United Groupa. Foto Cropix
Odpri galerijo
Dragan Šolak kot kaže ostaja solastnik United Groupa. Foto Cropix

Ljubljana – Telekomunikacijski operater Telemach ima novega lastnika. To je naložbeno podjetje BC Partners, ki je od ameriškega sklada KKR zaključil postopek odkupa večinskega deleža skupine United Group, lastnika Telemacha, ki se je potegoval tudi na nakup Pro Plusa.

Podjetje BC Partners je po pridobitvi vseh potrebnih regulatornih soglasij zaključilo postopek odkupa večinskega deleža skupine United Group. Kljub prevzemu večinskega deleža – Wall street Journal je poročal, da je vrednost posla 2,6 milijarde evrov – bosta KKR in vodstvena ekipa United Group obdržala pomemben manjšinski lastniški delež skupine. Srbski poslovnež Dragan Šolak naj bi torej obdržal delež v skupini.
 

Kdo so kupci?


BC Partners je mednarodno naložbeno podjetje, ki upravlja več kot 20 milijard evrov v skladih zasebnega kapitala in zasebnih posojilih. Od ustanovitve je uresničil 105 naložb v podjetja, katerih skupna vrednost je 130 milijard evrov, in trenutno vlaga v deseti sklad zasebnega kapitala.

Njihova nova naložba United Group, s sedežem v Amsterdamu, je vodilni ponudnik medijskih in komunikacijskih storitev v Jugovzhodni Evropi. Ima več kot 4400 zaposlenih, storitve pa zagotavlja v 1,8 milijona gospodinjstev, sta podjetji BC Partners in KKR zapisali v sporočilu za javnost.

United Group se je potegoval tudi za nakup Pro Plusa, ki izdaja programe Pop TV in Kanal A, vendar je lastnik Pro Plusa skupina CME januarja prodajo ustavila, kot vzrok pa navedla dobre poslovne rezultate. Vendar je že prej agencija za varstvo konkurence v povzetku relevantnih dejstev nakazala, da namerava izdati odločbo o neskladnosti koncentracije s pravili konkurence.

»United Group je izjemno kakovosten poslovni sistem, ki ga odlikujejo vzdržna rast, vodilna infrastruktura, raznolike televizijske vsebine in rastoče število zvestih uporabnikov,« je izpostavil partner v podjetju BC Partners Nikos Stathopulos. »Ostajamo predani nadaljnjemu razvoju skupine United Group in se veselimo sodelovanja z vodstveno ekipo in podjetjem BC Partners pri nadaljnji rasti podjetja,« pa je dodal generalni direktor podjetja KKR Jean-Pierre Saad. N. G.

Komentarji: