V idrijski občini utirajo pot zemeljskemu plinu

Idrija je imela doslej omrežje na utekočinjeni naftni plin, tako da je bil prehod na zemeljski plin preprost.
Fotografija: Idrija je imela doslej omrežje na utekočinjenem naftnem plinu, tako da je bil prehod na zemeljski plin preprost. FOTO: Uroš Hočevar/Delo 
Odpri galerijo
Idrija je imela doslej omrežje na utekočinjenem naftnem plinu, tako da je bil prehod na zemeljski plin preprost. FOTO: Uroš Hočevar/Delo 

Petrol in idrijska občina bosta v letošnjem letu zgradila tri nove odseke distribucijskega plinovoda v Idriji in Spodnji Idriji. Kot so povedali na Komunali Idrija, ki s Petrolom bedi nad projektom, se bodo na zemeljski plin lahko priključili uporabniki z jugozahodnega dela Idrije, torej prebivalci Kajuhove, Beblerjeve in Mrakove ulice ter ulice Vinka Mohoriča, ki plinovod sicer imajo zgrajen že od leta 2014, vendar še niso povezani na glavni plinovod Idrija mesto.

Poleg tega bo še letos zgrajena povezava na glavni plinovod tudi v Ulici Zmage. »Na teh odsekih se bo mogoče na plinovod priključiti pred novo kurilno sezono 2019/20,« so dodali na Komunali. Zemeljski plin se bo lahko uporabljal za ogrevanje, hlajenje, kuhanje, pripravo tople sanitarne vode in tudi za tehnologijo v industrijskih procesih.
 
Maja in junija nameravajo zgraditi še 300-metrski manjkajoči odsek pri Mokraški vasi, ki je zaradi zapletov pri gradnji kolesarske steze lani zastal, obenem bodo z zemeljskim plinom oskrbeli tudi odsek med spodnjeidrijsko osnovno šolo in Kendovim dvorcem.
 
Petrol in občina sta lani odprla 70 kilometrov dolg distribucijski sistem zemeljskega plina za približno 1200 odjemalcev na območju Godoviča, Idrije in Spodnje Idrije. Investicija je znašala slabih pet milijonov evrov in z distribucijo okoli štirih milijonov kubičnih metrov plina ekonomsko upravičila izvedbo projekta.

Rok Vodnik iz družbe Petrol, bivši idrijski župan Bojan Sever in Marjan Eberlinc iz Plinovodov ob lanskem odprtju plinovoda. FOTO: Jure Eržen/Delo
Rok Vodnik iz družbe Petrol, bivši idrijski župan Bojan Sever in Marjan Eberlinc iz Plinovodov ob lanskem odprtju plinovoda. FOTO: Jure Eržen/Delo


Pomemben tudi za industrijo


Novi plinovod je tako v primorsko občino pripeljal najbolj zeleno fosilno gorivo, ki je hkrati tudi najcenejše za uporabnike, je lani dejal Rok Vodnik, član uprave Petrola, in poudaril, da je občina s tem dobila sodobno energetsko infrastrukturo, nizki fosilni energent, ki je konkurenčnejši od drugih in zato še posebej pomemben za industrijo.
 
»Glede na slabe cestne povezave osrednje Slovenije do primorske občine je to ena večjih prednosti. Idrija je imela doslej omrežje na utekočinjenem naftnem plinu, tako da je bil prehod na zemeljski plin preprost,« je poudaril Vodnik ob odprtju distribucijskega sistema ter že takrat napovedal dokončanje gradnje omrežja v letu 2019.



»Že nekaj hiš v Idriji se ogreva na zemeljski plin, z zgraditvijo kanalizacije smo pocenili tudi gradnjo plinovodnega omrežja, dela v kraju je malo. Približno dve tretjini idrijskega prebivalstva se bo tako ogrevalo z zemeljskim plinom,« je ob koncu lanskega leta dejal zdaj že nekdanji župan občine Idrija Bojan Sever. 

Ena od prvih pomembnih nalog občinskega sveta v novem mandatu je tako sprejetje novega odloka, da bi tako vsem, ki bodo olje zamenjali za zemeljski plin, omogočili pridobitev subvencije na eko skladu. 

Komentarji: