V juniju inflacija na letni ravni dvoodstotna

Storitve so se junija na letni ravni podražile za 2,5 odstotka, blago pa za 1,9 odstotka. Na mesečni ravni so cene življenjskih potrebščin ostale nespremenjene.
Fotografija: Na mesečni ravni so cene življenjskih potrebščin v povprečju ostale enake kot maja (fotografija je simbolična). FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Na mesečni ravni so cene življenjskih potrebščin v povprečju ostale enake kot maja (fotografija je simbolična). FOTO: Jure Eržen/Delo

Ljubljana - Državni statistični urad je sporočil, da smo imeli v Sloveniji junija na letni ravni 2,1-odstotno inflacijo, na mesečni ravni pa so cene življenjskih potrebščin ostale nespremenjene. Letno inflacijo so višale predvsem cene goriv in energije.

Storitve so se junija na letni ravni podražile za 2,5 odstotka, blago pa za 1,9 odstotka. Cene blaga dnevne porabe so se zvišale za 3,6 odstotka, cene trajnega blaga in poltrajnega blaga pa so se znižale za 2,2 odstotka oz. 0,9 odstotka, so zapisali na Sursu.

K skupnemu dvigu cen na letni ravni so največ, 0,9 odstotne točke, prispevale višje cene goriv in energije. Najbolj so se podražila tekoča goriva (+23,5 odstotka), trda goriva (+10,1 odstotka), dizelsko gorivo (+14,5 odstotka) in bencin (+9,2 odstotka).
Najbolj, za 0,2 odstotne točke, so letno inflacijo ublažile nižje cene avtomobilov, in sicer za 4,4 odstotka.



Na mesečni ravni so cene življenjskih potrebščin v povprečju ostale enake kot maja.

K padcu cen so 0,3 odstotne točke prispevale nižje cene sadja, oblačil in obutve, k mesečni rasti cen pa višje cene počitniških paketov, cene potniškega zračnega prevoza in naftnih derivatov.
 

Komentarji: