V Palomi načrtujejo naložbo v nov papirni stroj

Slovaški lastniki tekočega poslovanja ne razkrivajo.
Fotografija: V Palomi naj bi dobili nov papirni stroj. Foto Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
V Palomi naj bi dobili nov papirni stroj. Foto Tadej Regent/Delo

Ljubljana – Leto in pol po prevzemu Palome slovaški Eco Investment nadaljuje z vlaganji za posodobitev proizvodnje. Tako naj bi prihodnje leto na Sladkem vrhu začeli uresničevati naložbo v nov papirni stroj, ki naj bi povečal zmogljivosti. Kakšno je poslovanje družbe, pa v Palomi nočejo razkriti.

V Palomi so včeraj napovedali naložbo v nov papirni stroj, s katerim naj bi sladkogorska družba postala kompetenčni center Skupine SHP za visokokakovostne izdelke higienskega papirja. V Palomi so pojasnili, da trenutno poteka izbira izvajalca, investicijski projekt je tehnično opredeljen in vključuje novo enoto za pripravo zalog, nov papirni stroj s širino 5,5-metrov in hitrostjo obratovanja 2000 metrov na minuto ter preusmerjevalnik in novo skladišče za matične zvitke. S to naložbo naj bi se proizvodne kapacitete v Sladkem Vrhu povečale na 90.000 ton letno, nova linija pa naj bi zaživela leta 2020.
 
»Po obširni notranji in zunanji analizi smo se odločili za podporo družbe Paloma pri izvedbi napovedanih investicij,« je ob tem izjavil Milan Fiľo, predsednik upravnega odbora Eco Investment in član nadzornega sveta Palome.
 

Ena večjih naložb

 
Predsednik uprave Skupine SHP in član nadzornega sveta Palome Richard Žigmund pa je dodal, da bodo s tem investicijskih projektom dosegli zmanjšanje operativnih tveganj povezanih s kakovostjo sredstev, izboljšali stroške proizvodnje, izboljšali kakovost papirja v skladu s potrebami na trgu, povečanje količine proizvodnje, da zadostijo povečanim potrebam na trgu v regiji Adriatik, v Nemčiji, Avstriji ter v Švici. »To je ena večjih investicij v družbo Paloma v zadnjem času in pričakujemo, da bo investicija tudi ena večjih v Sloveniji v letu 2019,« je dejal. Vrednosti naložbe ni razkril, ker da se s štirimi ponudniki še pogajajo o poslu.

Foto: Tadej Regent/Delo
Foto: Tadej Regent/Delo
 

Na Palomo smo že prejšnji teden naslovili vprašanja o poslovanju družbe, saj je neuradno mogoče slišati, da se v podjetju soočajo z visoko ceno celuloze, povečujejo pa se tudi zaloge, a odgovorov nismo dobili. Lani je skupina ustvarila 85,9 milijona evrov prihodkov, kar je milijon manj kot leto prej. Čisti dobiček je dosegel 1,3 milijona evrov in je bil za 12 odstotkov nižji od tistega v letu 2016. Za 850.000 evrov se je znižal tudi EBITDA, ki je dosegel 3,8 milijona evrov, vztrajno pa se zmanjšuje tudi število zaposlenih, ki jih je bilo konec lanskega leta 620.
 

Spoštujejo pogodbo


Po naših informacijah se tudi v Palomi soočajo s pomanjkanjem ustreznega kadra, saj so nekateri delavci odšli delati drugam. Predsednica sindikata papirne dejavnosti Nives Hrovat pravi, da se novi lastnik za zdaj drži dogovora glede upoštevanja kolektivne pogodbe, da pa v podjetju potekajo pogajanja o dvigu plač.  
 

Komentarji: