V teku priprave na prevzem delnic Gorenjske banke

AIK banki se izteka rok, do katerega mora zagotoviti zahtevana soglasja regulatorjev
 
Fotografija: Lastniki Save še vedno iščejo sporazumno rešitev za prevzem Hotelov Bernardin. Foto: Boris Šuligoj
Odpri galerijo
Lastniki Save še vedno iščejo sporazumno rešitev za prevzem Hotelov Bernardin. Foto: Boris Šuligoj

Ljubljana – V ponedeljek se izteče rok, do katerega mora srbska AIK banka Miodraga Kostića - poenostavljeno rečeno - izpeljati prevzem Gorenjske banke. Če ji to ne uspe, naj bi upniki Save, med njimi Slovenski državni holding (SDH) in Kapitalska družba ter sklad York, prevzeli zastavljene delnice banke in Kostiću preprečili, da banki zavlada brez prevzema.

Nadaljnja usoda Gorenjske banke bo uradno znana po praznikih, najverjetneje pa zapečatena še ta teden. Podaljšan rok, do katerega so lastniki in hkrati upniki največje lastnice banke, družbe Sava – SDH, Kad in York - pripravljeni čakati, da jim AIK banka dostavi potrebna soglasja regulatorjev, se izteče 30. aprila. »Ni nemogoče,« opozarjajo sogovorniki, »a malo verjetno«.


V lastništvo Gorenjske banke SDH in Kad?


Priprave na to, kaj storiti, če do prevzema ne pride, so se medtem že začele. Sava je v Gorenjski banki, kot je znano, brez glasovalnih pravic za svoj nekaj manj kot 38-odstotni delež, kar pomeni, da obvladuje banko Kostić z nekaj več kot 20-odstotnim deležem. To je pomembno predvsem zato, ker bo treba letos v nadzornem svetu banke, kjer ima AIK banka že predstavnico, to je predsednico svojega izvršnega odbora Jeleno Galić, izpopolniti tri mesta – Miranu Kalčiču in Gregorju Rovanšku poteče avgusta mandat, že lani pa je iz nadzornega sveta odstopil Domen Trobec. Na skupščini Gorenjske banke, ki naj bi potekala predvidoma avgusta, bi lahko AIK banka tako prevzela nadzorni svet - potrebna bo navadna večina in to naj bi imeli zagotovljeno (Sava je brez glasovalnih pravic, še 8,3-odstotni delež pa ima Gorenjska banka lastnih delnic, ki so prav tako brez glasovalnih pravic).

K drugačnemu razpletu naj bi po naših neuradnih informacijah državne lastnike Save, SDH in Kad, spodbudili tudi predstavniki države. Da bi Kostiću preprečili prevzem vajeti v nadzornem svetu brez prevzema banke, bi v skladu z načrti, o katerih smo že pisali, Savini upniki prevzeli zastavljene delnice Gorenjske banke. S tem bi delnice, ki so zdaj v lasti Save, dobile glasovalne pravice, s postopki pa naj bi začeli takoj prihodnji teden oziroma po 30. aprilu.


Dileme prevzema delnic Gorenjske banke


S prevzemom delnic Gorenjske banke bi rešili tako problem glasovalnih pravic na prihajajoči skupščini kot finančni položaj Save. Ta ima ceno delnice banke v svojem načrtu prestrukturiranja določeno pri 298 evrih in po tej ceni naj bi po dostopnih informacijah izpeljali tudi prenos zastavljenih delnic. Ob tem se sicer zastavlja vprašanje, ali bodo upniki, predvsem Kad in SDH, (prisiljeni) prenos opraviti brez skrbnega pregleda banke ali pa bo kljub časovni stiski, ki jo diktira volilna skupščina, zanj ostalo dovolj časa. Sava naj bi se s prenosom delnic po dostopnih podatkih razdolžila za okoli 60 milijonov evrov. V Gorenjski banki, ki je minulo leto zaključila s 6,5 milijona evrov čistega dobička, bodo predvidoma znova delili tudi dividende. Glavnino delnic Gorenjske banke, ki so zdaj v lasti Save, bi dobili SDH, Kad in York (prva dva skupaj po dostopnih podatkih znatno več kot sklad York), se pa zastavlja vprašanje, ali potrebujeta SDH in Kad, ki delujeta usklajeno in naj bi skupaj presegla desetodstotni delež Gorenjske banke, za to soglasje Banke Slovenije.
 

AIK z dovoljenjem za tretjino banke


Ob tem ne gre prezreti, da ima AIK banka še vedno dovoljenje Banke Slovenije za tretjino Gorenjske banke. Hkrati ima banka Miodraga Kostića, ki je uradno nekaj več kot petinska lastnica banke, kot smo že poročali, z lastniki Gorenjske banke, med katerimi je z 6,81-odstotnim deležem največja Družba za upravljanje terjatev bank, med njimi pa so še nekatera druga podjetja in občine, že podpisano pogodbo za prodajo okoli 12-odstotnega deleža banke. Če bi AIK banka nakazala kupnino in prevzela omenjeni delež, bi bilo razmerje moči v Gorenjski banki izrazito v prid srbskemu lastniku, a za zdaj ni znano, ali bi bilo to sprejemljivo za srbsko narodno banko ali ne.

Lastniki Save - SDH, Kad in York - medtem še vedno iščejo sporazumno rešitev za prevzem Hotelov Bernardin, ki jo morajo najti v prihodnjih dneh. SDH se zavzema, da bi prevzem izpeljali prek manj zadolžene Save Turizma, medtem ko bi York to naredil prek Save, za Kad pa sta menda sprejemljivi obe možnosti.

Komentarji: