V upravo SDH začasno najbrž Vipotnik

Danes naj bi nadzorni svet SDH izbral začasnega člana uprave, ki bo zamenjal Andreja Bertonclja, če bo ta postal minister.
Fotografija: FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
FOTO: Blaž Samec

Ljubljana – Člani nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga (SDH) bodo na današnji izredni seji odločili, kdo od njih bo začasno sedel v upravo družbe. Neuradno je mogoče izvedeti, da bi to lahko bil Janez Vipotnik.

Nadzorniki SDH bodo začasnega člana uprave holdinga imenovali zato, ker je sedanji prav tako začasni član Andrej Bertoncelj kandidat za finančnega ministra in bi ob njegovem imenovanju na to funkcijo lahko vodstvo SDH postalo nesklepčno. V upravi poleg Bertonclja sedi namreč le še predsednica Lidia Glavina.
 

Premalo časa za razpis


Zakon o SDH določa, da je mogoče novega člana uprave imenovati le na podlagi mednarodnega javnega razpisa ali sodelovanja z mednarodno kadrovsko agencijo, kar pomeni, da za imenovanje rednega člana do prihodnjega tedna ni dovolj časa. Funkcijo naj bi zato začasno prevzel nekdo od nadzornikov. V nadzornem svetu poleg predsednika Damijana Beliča in Janeza Vipotnika sedita še Igor Kržan in Duško Kos. Ker imajo vsi drugi svoje delovne zadolžitve, je po neuradnih informacijah slišati, da bi to lahko bil Vipotnik, ki je v pokoju in mu to ne bi povzročalo večjih težav.

Hkrati naj bi se nadzorniki že jutri poskušali dogovoriti, da začnejo postopek izbora za popolnitev uprave SDH, ki naj bi bila po zakonu tričlanska. Ali naj bi se odločili za javni razpis ali za izbor prek kadrovske agencije še ni znano, več možnosti pa naj bi imela prva rešitev. Kot kaže, nadzorniki upajo, da bo po oblikovanju nove vlade več zanimanja za to funkcijo kot pred volitvami. Izbor naj bil končan v dveh do treh mesecih.
 

Bertoncelj o svojem nasledniku


Uprava SDH bo tako nepopolna prav v času, ko bo SDH prodajal naši največjo banko, ki naj bi bila po načrtih delno privatizirana do sredine novembra. V tem času bo na meji sklepčnosti tudi nadzorni svet, ki bo le tričlanski. Začasni član uprave se bo v nadzorni svet SDH vrnil, namesto Bertonclja pa bo moral prav Bertoncelj kot finančni minister vladi ta pa državnemu zboru predlagati svojega naslednika. Bertoncelj bo sicer kot finančni minister še vedno vabljen na seje nadzornikov SDH, ne bo pa imel glasovalne pravice.

Komentarji: