Varuh konkurence preverja Agrokor

Agencija za varstvo konkurence bi lahko naložila globo Agrokorju, ker ni priglasil koncentracije s polnilnico vode Costello.
Fotografija: Z ministrstva za okolje so sporočili, da je Costella plačala glavnico za koncesijo za rabo vode, poravnati mora še 500 evrov zamudnih obresti, 16 evrov dolga pa ima pri plačilu akontacije za vodno povračilo za februar. Foto Ljubo Vukelič
Odpri galerijo
Z ministrstva za okolje so sporočili, da je Costella plačala glavnico za koncesijo za rabo vode, poravnati mora še 500 evrov zamudnih obresti, 16 evrov dolga pa ima pri plačilu akontacije za vodno povračilo za februar. Foto Ljubo Vukelič

Agencija za varstvo konkurence (AVK) bi lahko naložila globo Agrokorju, ker ni priglasil koncentracije s polnilnico vode Costello. Uradni lastnik polnilnice vode je sicer Ali Saeed Omar Alameri iz Združenih arabskih emiratov.

Agencija je že pred koncem lanskega leta preverjala spremembo kontrole, ki je eden od pogojev za obveznost priglasitve koncentracije, nad podjetjem Costella. K odgovoru je pozvala tudi Agrokor, ga prejela, a ga mora še podrobneje proučiti, pravijo na AVK: »Če bo agencija ugotovila, da so pogoji za priglasitev koncentracije izpolnjeni, bo uvedla postopek presoje koncentracije po uradni dolžnosti.« Globe za nepravočasno priglasitev koncentracije ali njeno nepriglasitev znašajo do deset odstotkov v koncentraciji udeleženega podjetja skupaj z drugimi podjetji v skupini.

V poslovnem registru je kot lastnica Costelle zapisana družba Ardeya Global iz Dubaja, v registru dejanskih lastnikov pa Ali Saeed Omar Alameri. Ardeya Global je Costello prevzel leta 2016, leto kasneje pa naj bi švicarska družba Agrokor AG postala lastnica družbe Alsafi Partners iz Združenih arabskih emiratov, ta pa je lastnica Ardeye Global.

Poleg tega so hrvaški mediji lani poročali, da je dolgoletni prvi človek Agrokorja Ivica Todorić pet milijonov evrov nakazal na račun Agrokorjeve družbe v Švici, denar pa nato prenakazal v Dubaj. Todorić se je nato na svojem blogu odzval, da je šlo za legitimno transakcijo za nakup Costelle. Agrokor je z nakupom Costelle, ki jo je nameraval združiti z Jamnico, postal absolutno vodilna družba v proizvodnji vode v tem delu Evrope, je zapisal.

Vodenje Costelle je julija lani prevzel Rinaldo Kert. Ta družbo, ki je poslovno leto 2017 končala s pol milijona evrov izgube, lani pa imela 77 dni blokirane transakcijske račune, poskuša rešiti iz rdečih številk. Kot je povedal Kert, je po prevzemu dolžnosti »naletel na nerešene probleme nekdanje uprave«, ki jih odpravlja. Prva naloga je stabilizirati poslovanje družbe, kar mu bo po njegovih ocenah uspelo v šestih mesecih, ko bodo zopet vzpostavili lastno distribucijo in prodajo.
Trenutno za oboje skrbi družba Jamnica mineralna voda iz Limbuša – hčerinska družba Jamnice Zagreb, ki je v lasti Agrokorja –, ki jo prav tako vodi Kert. Voda Costella se prodaja zgolj v Sloveniji, izvoz je ustavljen. »To [distribucija prek Jamnice] se je pokazalo kot dobra odločitev, saj indeksi prodaje rastejo. Z vsemi dobavitelji smo poravnali zapadle obveznosti. Nove pogodbe, ki smo jih sklenili, potekajo v mejah plačil na valuto,« pravi Kert. Costella ima skupaj z njim osem zaposlenih. Odpuščanj ni bilo.

Z ministrstva za okolje so sporočili, da je Costella plačala glavnico za koncesijo za rabo vode, poravnati mora še 500 evrov zamudnih obresti, 16 evrov dolga pa ima pri plačilu akontacije za vodno povračilo za februar.

Komentarji: