Predstavitvena informacija

Z nanotehnologijo tudi do boljših mavčnih plošč

Podjetje Helske Energy Save je v Levoči končalo postavitev proizvodne linije novih mavčnih plošč z nanotehnologijo.
Fotografija: Pomembna prednost podjetja Helske Energy Save je lasten raziskovalno-razvojni oddelek, ki je del proizvodnega kompleksa FOTO: Helske
Odpri galerijo
Pomembna prednost podjetja Helske Energy Save je lasten raziskovalno-razvojni oddelek, ki je del proizvodnega kompleksa FOTO: Helske

Podjetje je novost, ki obljublja manjšo porabo energije, daljšo življenjsko dobo in prijetnejše bivalno okolje, razvilo v lastnem raziskovalnem in razvojnem središču ter v sodelovanju s tehnično univerzo v Košicah.

Nanotehnologija si utira pot v vse več panog, vključno z gradbeništvom in arhitekturo, saj je z njeno pomočjo mogoče razviti gradbene materiale z daljšo življenjsko dobo, hkrati pa lahko izboljša tudi druge ključne lastnosti, kot je toplotna izolativnost, s čimer prispeva tako k nižji porabi energije kot tudi nižjim stroškom ogrevanja oziroma hlajenja.

»V Evropski uniji, ki si prizadeva zmanjšati porabo energije, opažamo veliko zanimanja za inovativne in okolju prijazne rešitve za gradbeništvo. V podjetju Helske Energy Save zato menimo, da so prihodnost tehnologije za suho gradnjo z uporabo modularnih mavčnih sistemov. Prizadevamo si izboljšati značilnosti teh sistemov, da so bolj odporni in pametnejši – ne zgolj z vidika tehničnih lastnosti, temveč tudi z vidika njihove kemične sestave,« je povedal Štefan Karabáč, glavni poslovni direktor podjetja Helske Energy Save.

FOTO: Helske
FOTO: Helske

 

Nova prodajna uspešnica z nanotehnologijo

Helske Energy Save spada med evropske pionirje pri uporabi nanotehnologije v rešitvah za gradbeništvo, saj že uspešno prodaja toplotnoizolacijski omet Nano Coat Home. Sestavo ometa, ki je lani prejel priznanje španskih strokovnjakov za gradbeništvo in arhitekturo Premio NAN, so patentirali v 38 državah sveta. »Pričakujemo, da bodo mavčne plošče z nanotehnologijo deležne podobnega uspeha, saj smo že prejeli povpraševanja kupcev z največjih evropskih trgov, kot sta Nemčija in Francija,« je dodal Karabáč in napovedal, da se bo podjetje kmalu začelo posvečati tudi trgom zunaj Evrope, zlasti na Bližnjem vzhodu, kjer je povpraševanje po varčnih gradbenih materialih izredno veliko.



Prvotno je bil zagon proizvodnje mavčnih plošč načrtovan za poletne mesece, vendar sta pandemija in pomladna zaustavitev življenja na Slovaškem (t. i. lockdown) za več mesecev preložila vgradnjo popolnoma avtomatizirane tehnološke linije. Zdaj je proizvodnja vendarle stekla, podjetje pa namerava z uvedbo triizmenskega dela dodatno povečati zmogljivost do konca leta.

FOTO: Helske
FOTO: Helske

 

Lasten raziskovalno-razvojni oddelek za hitro odzivnost

Pomembna prednost podjetja Helske Energy Save v primerjavi z drugimi proizvodnimi podjetji je lasten raziskovalno-razvojni oddelek, ki je del proizvodnega kompleksa. Zaradi tega podjetju ni treba več mesecev čakati na rezultate standardnih postopkov testiranja, kar je danes običajna praksa v primeru zunanjih dobaviteljev. S pomočjo izmerjenih vrednosti lahko zato v proizvodnem procesu skoraj v trenutku spremeni in prilagodi razmerje posameznih sestavin v materialih.