Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Z oljem nad Airbus

Carine: v ZDA uvozijo dve tretjini olivnega olja iz EU, a bi ga kljub temu carinili
ZDA pridelajo le pet odstotkov lastnega olivnega olja, ostalo uvozijo iz Sredozemlja. FOTO: Jože Suhadolnik
ZDA pridelajo le pet odstotkov lastnega olivnega olja, ostalo uvozijo iz Sredozemlja. FOTO: Jože Suhadolnik
25. 8. 2019 | 12:00
2:53
Carinska vojna grozi tudi olivnemu olju. ZDA utegnejo že v jeseni uvesti do stoodstotne dajatve na uvoz iz Evropske unije, kar bi prizadelo predvsem Španijo in Italijo.

Olivno olje sicer ni neposredna »žrtev« trgovinske vojne, ki jo je ameriški predsednik Donald Trump sprožil proti Kitajski. V skupino izdelkov, na katere bodo uvedli carine, so ga Američani uvrstili julija, potem ko je svetovna trgovinska organizacija WTO ugotovila, da sta evropski Airbus in ameriški Boeing prejemala nedovoljene državne subvencije. V sporu, ki traja že 15 let in velja za največji tak primer v zgodovini WTO, naj bi dokončno razsodbo razglasili jeseni, oškodovani strani (v tem primeru obe, ZDA in EU) pa bosta lahko uvedli kazenske carine. Izognejo se jim lahko, če bo sprejet primeren kompromis o tem, kako odpraviti posledice dolgoletnega protežiranja domačih proizvajalcev velikih potniških letal.

Skupina 19 članov ameriškega kongresa, v kateri so tako demokrati kot republikanci, je prejšnji teden predsednika Trumpa že pozvala, naj carin na olivno olje ne uvede. Po njihovi oceni bi povzročile skokovito zvišanje cen, ponudba olivnega olja v ZDA bi se zmanjšala za 30 odstotkov. Kongresniki poudarjajo, da olivno olje predstavlja le majhen del v sicer 21 milijard dolarjev vrednem trgovinskem »paketu«, kjer bodo morda uporabili kazenske carine, hkrati pa bi podražitev in pomanjkanje kakovostnega olja povzročila, da ga bodo ponudniki hrane in končni potrošniki zamenjali z manj zdravimi alternativami.

ZDA so leta 2018 porabile za 336.000 ton olivnega olja, kljub večdesetletnim prizadevanjem za uvajanje te tradicionalne sredozemske kulture v poljedelstvo Kalifornije in tudi Teksasa pa z domačo proizvodnjo pokrijejo le pet odstotkov potreb. ZDA so tako največji uvoznik olivnega olja, glavnino (68 odstotkov svojega uvoza oziroma 220.000 ton) kupijo v Španiji in Italiji. Tretja in četrta ameriška dobaviteljica sta Tunizija in Turčija, vendar s svojimi zmogljivostmi ne moreta nadomestiti morebitnega izpada izvoza iz Evropske unije. Celotna letna proizvodnja olivnega olja na svetu je po podatkih organizacije International Olive Council v sezoni 2017/2018 dosegla 3,31 milijona ton, od tega smo v Evropski uniji pridelali 2,89 milijona ton oziroma 87 odstotkov.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine