Za samoučeče oskrbovalne verige

V Danfossu je logistika del te verige. Vse aktivnosti pa so usmerjene v inženirstvo prihodnosti.
Fotografija: Marjana Krajnc poudarja, da v Danfoss Trati ustvarjajo inženirstvo prihodnosti. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Odpri galerijo
Marjana Krajnc poudarja, da v Danfoss Trati ustvarjajo inženirstvo prihodnosti. FOTO: Mavric Pivk/Delo

V Danfossu je logistika del oskrbovalne verige, ki obsega upravljanje materialnega in informacijskega toka od dobaviteljev do nabave, prevzema na vhodnem skladišču, uporabe v proizvodnji, distribucije do centralnih skladišč in dobave kupcu. »V Danfoss Trati vse aktivnosti izvajamo skladno z usmeritvijo, da ustvarjamo inženirstvo prihodnosti. Tako tudi strokovnjaki oskrbovalnih verig oblikujemo strategije, ki nas bodo pripeljale do samoučeče in samoupravljavske oskrbovalne verige,« je pojasnila Marjana Krajnc, višja direktorica oskrbovalne verige za Evropo v podjetju Danfoss Trata.

Že leta 2016 so začeli digitalno preobrazbo. Usmerili so se v štiri ključna strateška področja: digitalno kupčevo izkušnjo, povezane izdelke in storitve, hitrost in kapacitete v inoviranju ter enotno IT-infrastrukturo in enoten sistem za planiranje virov podjetja (enoten ERP). Danfoss Trata je lani spomladi kot pilotna organizacija v korporaciji Danfoss prva v uporabo uvedla najnovejšo različico SAP S/4 HANA.

Do leta 2020 bo to storilo vseh 160 proizvodnih in prodajnih organizacij v Danfossu. »Vzporedno je ekipa digitalnih zanesenjakov pripravljala organizacijo na uvajanje novih tehnologij, ki nam že zagotavljajo boljšo transparentnost, hitrejše odločanje, boljšo povezljivost in predvidljivost,« pravi Krajnčeva.
 

Digitalna preobrazba


Digitalno preobrazbo v zadnjem letu doživlja tudi proizvodnja. Zaradi potreb po dvigu kapacitet, zniževanja stroškov dela in ergonomije delovnih mest so v letu 2014 začeli uvajati delno ali popolno avtomatizacijo montažnih in obdelovalnih procesov. »V proizvodnji trenutno obratuje deset industrijskih robotov, z operaterji si delovni mesti delita dva kolaborativna robota.« Za potrebe učinkovite, stabilne in fleksibilne digitalizacije proizvodnje so v zadnjih dveh letih razvili in implementirali informacijsko mrežo, ki povezuje poslovni sistem SAP na korporativnem nivoju s posamezno proizvodno linijo ter njenimi številnimi krmilniki in senzorji.

»S tem smo vstopili v svet pametne tovarne. Odprli smo vrata novim izzivom: dokončanju projekta brezpapirnega poslovanja v proizvodnji, uvedbi samovozečih transportnih vozičkov za oskrbovanje linij z materialom, tehnologiji Vision za avtomatsko zagotavljanje kakovosti, fleksibilnim avtomatskim montažnim celicam in raznim drugim naprednim projektom ter inovativnim pristopom.«

Preberite še:

Komentarji: