Zakaj je odšla Nada Drobne Popovič

Šefinjama Slovenskega državnega holdinga so ukinili variabilni del plače.
Fotografija: Nada Drobne Popovič. Foto: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Nada Drobne Popovič. Foto: Uroš Hočevar/Delo

Ljubljana – O nedavnem nepreklicnem odstopu članice uprave SDH Nade Drobne Popovič je kar nekaj ugibanj, gotovo pa njena poteza pomeni, da bo vodstvo upravljavca več milijard evrov državnega premoženja kar nekaj mesecev povsem okleščeno. Imenovanja novega člana pred volitvami ni pričakovati.

Okoli Slovenskega državnega holdinga (SDH), ki upravlja 12 milijard evrov državnih in svojih naložb, se vrti kar nekaj vročih zgodb. Ena od njih je konsolidacija slovenskega turizma pod eno streho, ki jo predvideva strategija slovenskega turizma, s čimer je povezana tudi usoda zadolžene Save, kjer je prisotnih veliko različnih interesov. Poleg tega bo SDH moral izbrati finančnega svetovalca za prodajo Abanke in začeti iskati kupca zanjo, hkrati pa se lahko zgodi, da bo kmalu moral spet začeti privatizacijo NLB, kjer za zdaj ostaja nerešeno tudi vprašanje tožb zaradi prenesenih deviznih vlog hrvaških varčevalcev.
 

Nepopolni že od jeseni 2016


Uprava SDH je že od oktobra 2016 nepopolna, saj ima le dva namesto tri člane, čeprav je dela več kot dovolj za tri. Nadzorni svet je v tem času že dvakrat neupešno iskal tretjega člana, a se v obeh postopkih, v katera se je vsakič aktivno vmešavala tudi politika, ni odločil za nobenega prijavljenega kandidata, ker da o nobenem ni bilo soglasja. Nazadnje pred tremi tedni, ko sta se v ožji krog uvrstila dva kandidata, ne pa tudi Marko Tišma, ki ga je podpirala koalicija.

Drobne Popovičeva je uradno odstopila iz osebnih razlogov, a k temu je najbrž pripomogel tudi novoletni zaplet s plačami. Čeprav se je donos državnih naložb v času aktualne uprave družbe SDH izboljšal, so predsednici uprave SDH Lidii Glavina in Nadi Drobne Popovič teoretično celo znižali plačo, saj sta ostali brez variabilnega dela.

Spomnimo: nadzorniki SDH so šefinjama holdinga pred božičem zvišali plačo za 40 odstotkov, a sta se obe zaradi pritiska javnosti in politike povišku odpovedali, kar pomeni, da njuna plača spet znaša slabih 11.000 oziroma 10.000 evrov bruto. A, kot so pojasnili na SDH, sta bili prej upravičeni še do 20-odstotnega variabilnega dela, s čimer ju sicer nadzorniki nikoli niso nagradili, po novem pa ne. Aneks sicer predvideva nagrado za uspešnost, a merila za to še niso sprejeta. Plače uprave SDH so sicer tudi v fiksnem delu nižje od plač izvršnih direktorjev slabe banke.
 

V upravo kar nadzorniki


Nadzorniki naj bi se s kadrovskim vprašanjem o sestavi uprave SDH ukvarjali na seji v zadnjih dneh aprila. Ker so pred vrati volitve, je malo možnosti, da se bodo odločili za novo iskanje rednega člana uprave, zato je verjetneje, da bo to funkcijo za največ leto dni prevzel kdo od nadzornikov. Kot možni imeni se omenjata predvsem Andrej Bertoncelj in prvi nadzornik Damjan Belič, ki pa vztraja, da si tega ne želi in da je to izhod v sili. Poleg njiju v nadzornem svetu sedijo še Duško Kos, Igor Kržan in Janez Vipotnik. Na ta način je v upravo družbe že prišla Lidia Glavina.

Komentarji: