Zaposleni v Palomi spet v negotovosti

Odpoved dobila dva delavca. Strojev ne bi več ustavljali.
Fotografija: Sladki Vrh, delavec, tovarna, Paloma
Odpri galerijo
Sladki Vrh, delavec, tovarna, Paloma

Ljubljana - Zaposleni v sladkogorski Palomi skoraj leto in pol po prihodu slovaškega lastnika spet v negotovosti. Potem ko sta pred kratkim delo iz poslovnih razlogov izgubila dva delavca, se ugiba o večjih odpuščanjih, a v upravi družbe to možnost zanikajo.

Večinski lastnik papirniške družbe iz Sladkega vrha je konec leta 2016 postal slovaški Eco Invest, ki je pred prihodom s sindikatom sklenil dogovor, da bo najmanj tri leta obdržal število zaposlenih, da bo proizvodnjo ohranil na obstoječih lokacijah in da bo spoštoval zaveze iz kolektivne pogodbe. A zaposlene v Palomi je v zadnjih dveh vznemirila odpoved, ki sta jo iz poslovnih razlogov dobila dva njihova sodelavca, poleg tega se je neuradno začelo govoriti, da se pripravlja seznam kar 50 presežnih delavcev, negotova pa naj bi bila tudi usoda obrata v Ceršaku.

Sindikat o presežkih ni seznanjen

Predsednica sindikata Paloma Pergam Nives Hrovat pravi, da so z omenjenima dvema odpovedma seznanjeni, nimajo pa informacije, da bi se pripravljalo večje število odpuščanj, saj bi moral delodajalec skladno s kolektivno pogodbo o tem obvestiti sindikat. »Temu bi seveda nasprotovali,« dodaja.

Tudi v Palomi, ki jo po odhodu Tadeja Gosaka vodi Thomas Reibelt, zanikajo, da bi pripravljali načrt presežnih delavcev. »Nasprotno, aktivno iščemo nove zaposlene na trgu, da bi lahko uspešno premagali izzive starostne strukture v Palomi in odgovorili na vse večje povpraševanje na trgu. Spoštujemo tudi vse dogovore s sindikati,« dodajajo.

Kaj bo s Ceršakom?

Kaže, da je vendarle upravičena negotovost glede obrata v Ceršaku, ki zaposluje okoli 35 ljudi. »Še vedno analiziramo proizvodne zmogljivosti, da bi lahko sprejeli najboljšo mogočo odločitev o lokaciji Ceršak,« odgovarjajo v družbi. Neuradno se govori o možni selitvi bodisi na Sladki vrh bodisi drugam. V družbi sicer zatrjujejo, da Palome ne bodo selili na druge lokacije.
Novi lastniki pa so se očitno odločili, da ne bodo več ustavljali papirniških strojev, zato naj bi družba poslej delala 365 dni na leto, kar pomeni, da bodo morali zaposleni delati tudi vse praznike. Hrovatova pojasnjuje, da se o plačilu dela ob dvodnevnih praznikih z vodstvom že pogajajo v okviru dopolnitve kolektivne pogodbe. »O tem se še pogajamo, zato končnih informacij še ne morem dati,« dodaja.

Številk ne razkrivajo

Čeprav se v Palomi, ki zaposluje okoli 700 ljudi, hvalijo z dobrim poslovanjem in vlaganji, pa konkretnih številk niso hoteli razkriti. Po poročanju Večera je Paloma lani ustvarila 86 milijonov evrov prodajnih prihodkov in 1,6 milijona evrov čistega dobička.
Skrivnosti so tudi glede novih naložb. Jasno je le, da namreč nameravajo vlagati v proizvodnjo papirja, in sicer v papirni stroj, kar naj bi povečalo kapacitete na Sladkem vrhu. Za koliko, nismo izvedeli, cilj pa je menda postati vodilni proizvajalec higienskih papirjev v regiji.

Komentarji: