Inflacija višja, rast BDP lani po reviziji vsaj pol nižja

Cene življenjskih potrebščin so se avgusta na letni ravni zvišale za 6,2 odstotka, revizija pa je pokazala bistveno nižjo rast BDP v lanskem letu.
Fotografija: Za hrano je treba povprečno odšteti za desetino več kot avgusta lani. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Za hrano je treba povprečno odšteti za desetino več kot avgusta lani. FOTO: Leon Vidic/Delo

Življenjske potrebščine so se avgusta na letni ravni podražile za 6,2 odstotka, na mesečni pa za 0,1 odstotka. Letna Inflacija se torej še ne umirja in je za desetinko odstotne točke višja kot prejšnji mesec. Na letno inflacijo so sicer najbolj vplivale višje cene hrane in brezalkoholnih pijač, na mesečno pa podražitve pogonskih goriv, so izračunali na državnem statističnem uradu (Surs)

Cene hrane in brezalkoholnih pijač so se v enem letu zvišale povprečno za 10,4 odstotka. Na mesečni ravni so se najbolj podražila pogonska goriva (dizelsko gorivo za 5,1 odstotka in bencin za 4,5 odstotka) in mesečno inflacijo dvignila za 0,2 odstotne točke.

Po 0,1 odstotne točke so k avgustovski inflaciji dodale podražitve izdelkov in storitev v naslednjih skupinah: počitniški paketi doma (za 2,5 odstotka), meso (za 2,4 odstotka), oskrba z vodo in razne storitve v zvezi s stanovanjem (1,4 odstotka) ter stanovanjska in gospodinjska oprema in tekoče vzdrževanje stanovanj (za 0,7 odstoitka).

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin (HICP), je bila avgusta 6,1-odstotna (avgusta lani 11,5-odstotna). 

Julija so se cene na letni ravni zvišale za 6,1 odstotka, merjeno z evropsko primerljivim harmoniziranim indeksom (HICP) pa za 5,7 odstotka.   

Po reviziji lanska rast BDP le 2,5-, in ne 5,4-odstotna

Na Sursu so pripravili tudi prvo oceno bruto domačega proizvoda za leto 2022, pripravljeno na podlagi prvih letnih podatkovnih virov. Ta je pokazala, da je bila lanska gospodarska rast znašala 2,5 odstotka in ne 5,4 odstotka, kot so znašali dozdajšnji Sursovi izračuni. Po letni oceni bruto domačega proizvoda za leto 2022 je ta znašal 57,038 milijarde evrov. To je bilo nominalno in v tekočih cenah za 9,1 odstotka več kot v predhodnem letu, predvsem zaradi dviga splošne ravni cen proizvodov, z izločenim vplivom cenovnih sprememb pa se je BDP lani povečal le za 2,5 odstotka več. Proizvodnja je realno zrasla za 3,7 odstotka, vmesna potrošnja pa za 4,8 odstotka, so še sporočili iz Sursa. 

 

Preberite še:

Komentarji: