Krvavo dobri filmi

Nova slovenska grozljivka Prekletstvo Valburge in rekordno število žanrskih filmov na 15. ediciji festivala.
Fotografija: Premierno bo na festivalu prikazan drugi celovečerec Tomaža Gorkiča Prekletstvo Valburge. Foto Arhiv festivala
Odpri galerijo
Premierno bo na festivalu prikazan drugi celovečerec Tomaža Gorkiča Prekletstvo Valburge. Foto Arhiv festivala

Pridi, če si upaš! Tako obiskovalce v Ljutomer vabi videonapovednik za že 15. Grossmanov festival fantastičnega filma in vina, na katerem se bodo od 16. do 20. julija zbirali zombiji, hudiči, spake, enooke maščevalke, vampirji, zaklete obleke, satanistične sekte in serijski morilci, gledali filme in srkali rdečo kapljico. Lepa druščina. Nič čudnega, da je revija Movie Maker letos Grossmanov festival uvrstila med 30 krvavo najboljših žanrskih festivalov na svetu (30 Bloody Best Genre Fest).

Na jubilejni ediciji festivala se bo odvrtelo rekordno število filmov – dober pregled svetovne žanrske produkcije, so povedali na včerajšnji novinarski konferenci v Kinodvoru. Poleg tega bo festival obiskalo rekordno število gostov. Že včeraj je v Slovenijo prišel Sam Firstenberg poljski režiser akcijskih filmov, kot so Maščevanje ninje, Maščevalna sila, Ameriški ninja, ki so za vedno spremenili filmsko akcijo. »Filmi, ki sem jih posnel pred tridesetimi leti, predstavljajo časovno kapsulo nekega obdobja v Hollywoodu, kar danes imenujemo nizkoproračunski film osemdesetih in devetdesetih let. Bil sem del skupine režiserjev, ki nas je gnala eksplozija domače video produkcije v času, ko sta slavo dosegla na primer Sylvester Stalone in Arnold Schwarzenegger. Filmi, ki smo jih ustvarjali, so imeli poseben videz, poseben okus, ki je izginil po tem, ko so akcijski žanr prevzeli veliki studii,« je povedal Firstenberg in dodal: »Veseli me, da so festivali žanrskega filma začeli vključevati tudi akcijske filme, saj ti nikoli niso imeli svojega posebnega festivala.«



Druga častna gostja festivala bo zvezdnica (s)eksploatacijskega »rape and revenge« žanra Švedinja Christina Lindberg, ki je navdihnila Quentina Tarantina za doublebill poklon žanru Ubila bom Billa. Na povabilo festivala Kurja Polt pred dvema letoma je že bila pri nas, tokrat bo v Ljutomeru skupaj s Firstenbergom prejela nagrado za izjemne prispevke k žanrski kinematografiji. Obisk častnih gostov bosta pospremili retrospektivi njunih prelomnih del, med njimi bo tudi dokumentarec o Lindbergovi, enooki maščevalni fatalki, z naslovom The original eyepatch wearing butt kicking movie babe (v prostem prevodu Originalna filmska pretepačica s prevezo čez oko).

Christina Lindberg - originalna filmska pretepačica s prevezo čez oko. Foto Arhiv festivala
Christina Lindberg - originalna filmska pretepačica s prevezo čez oko. Foto Arhiv festivala

 

Kdo bo imel najhujšega mačka


Najboljše sodelovanje na festivalu se bo tudi to pot merilo v mačkih. Kdo bo imel najhujšega mačka, bo odločala žirija. Morda bo to že drugič uspelo Adriánu Garcíi Boglianu z novo psihedelično grozljivko Črni krog, v kateri igra tudi častna gostja Lindbergova. Morda bo tokrat zmagal madžarski režiser Károly Ujj Mészáros, ki je v tekmovalnem programu leta 2015 že sodeloval s filmom Lisičja vila Liza, tokrat pa se vrača z napetim trilerjem X – izkoriščani. Britanski režiser Jack McHenry bo osebno predstavil krvoločno komedijo Prihaja pekel, v kateri se srečajo klasične grozljivke iz tridesetih let in splatter smešnice osemdesetih. Morda bo to satirična grozljivka Španca Daniela M. Caneira Gora bogov ali pa mešanica italijanskih giallo filmov in lynchevskega nadrealizma V tkanini britanskega žanrskega mojstra Petra Stricklanda. Po Ljutomeru bo strašila tudi indijska fantazijska grozljivka Tumbbad, v kateri režiserja Rahi Anil Barve in Adesh Prasad črpata iz domače folklorne tradicije.

Na jubilejni ediciji se kar z dvema filmoma predstavlja domači mojster horror filma Tomaž Gorkič. Premierno bo po nagrajeni Idili predstavil svoj drugi celovečerec, politično nekorektno slasher komedijo Prekletstvo Valburge, ki jo je brez podpore filmskega centra posnel z zvezdniško zasedbo, v kateri med drugimi nastopajo Jurij Drevenšek, Marko Mandič, Tanja Ribič in Jonas Žnidaršič.



Film na platna kinematografov sicer prihaja 18. septembra. Drugi Gorkičev film bo predstavljen v programu kratkometražcev. Gre za kratko epizodo o slovenskem serijskem morilcu Metodu Trobcu, o katerem si Gorkič že več let prizadeva posneti celovečerni film. Iz denarja, ki ga je dobil za razvoj projekta, je tako zmontiral nekakšen napovednik in ga priredil v kratki film.

Kratki film Metod, v režiji Tomaža Gorkiča, je navdihnil slovenski serijski morilec Metod Trobec. Foto Arhiv festivala
Kratki film Metod, v režiji Tomaža Gorkiča, je navdihnil slovenski serijski morilec Metod Trobec. Foto Arhiv festivala


V Ljutomeru se bo odvila še ena slovenska premiera, in sicer drugega dela filma Jekleno nebo 2: Prihajajoča rasa, režiserja Tima Vuorensola. Kot že prvi del je tudi nadaljevanje glasbeno opremila skupina Laibach. Na festival prihaja tudi Severin Fiala, avstrijski režiser, sicer pa tudi nečak Ulricha Seidla, ki je pred petimi leti na Liffu odnesel vodomca z stilistično grozljivko Lahko noč, mamica, tokrat z omnibusom Terenski vodnik po zlu.



V različnih sekcijah festivala groze in strahu ne bo manjkalo, filmski program bodo vsak dan dopolnili še glasbeni dogodki, delavnice, kot je recimo delavnica maske in posebnih učinkov, ki se bo končala s tradicionalnim zombi pohodom. Da v času festivij ne bo tekla samo kri, pa bo skrbelo šest slovenskih vinarjev.
 

Komentarji: