Poslovil se je Matija Barl, igralec prvega Kekca

Umrl je Matija Barl, ki je leta 1951 navdušil z naslovno vlogo Kekca.
Fotografija: Matija Barl je delal kot samostojni producent, med drugim je sodeloval tudi s slovitim režiserjem Rudolfom Noeltejem. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Matija Barl je delal kot samostojni producent, med drugim je sodeloval tudi s slovitim režiserjem Rudolfom Noeltejem. FOTO: Blaž Samec

Marezige - V Marezigah pri Kopru je v petek umrl Matija Barl, ki je leta 1951 na velikih platnih takrat kot enajstletnik navdušil z naslovno vlogo Kekca v enem najbolj kultnih filmov slovenske in jugoslovanske kinematografije in tudi prvem slovenskem celovečernem filmu z mednarodno nagrado, poroča MMC RTV Slovenija. Rodil se je 17. februarja 1940.

Matija Barl je leta 1951 kot enajstletnik navdušil z naslovno vlogo Kekca. FOTO: arhiv Dela
Matija Barl je leta 1951 kot enajstletnik navdušil z naslovno vlogo Kekca. FOTO: arhiv Dela


Barl je pozneje nastopil še v filmih Dobri stari pianino Franceta Kosmača (1959), Pod sinjim nebom Dušana Prebila, ki je nastal 1988 v produkciji RTV in v nemškem filmu Schwarz und weiss wie Tage und Nächte Wolfganga Petersena iz leta 1978. Na kratko se je leta 2002 pojavil v mladinskem filmu Pozabljeni zaklad Tuga Štiglica.


Leta 1962 se je preselil v Nemčijo


Študiral pa ni dramske igre, temveč dramaturgijo na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) v Ljubljani. Sprva je delal kot urednik televizijskih oglasov na RTVS, nato pa pa se leta 1962 preselil v Nemčijo, od koder se je vrnil po osamosvojitvi Slovenije.

Kekec je eden najbolj znanih slovenskih filmov. FOTO: arhiv Dela
Kekec je eden najbolj znanih slovenskih filmov. FOTO: arhiv Dela


Delal je kot samostojni producent, med drugim je sodeloval tudi s slovitim režiserjem Rudolfom Noeltejem. Po izredno napornem snemanju na Siciliji je popolnoma spremenil poklic in postal sodni tolmač, je leta 2006 povedal za Dnevnik.
Kot so zapisali na omenjenem portalu, je novico sporočil Obalni letalski center Portorož, katerega član je bil Barl.

Več iz te teme:

Komentarji: