Propeler Motovuna kolumbijsko-argentinskemu filmu Killing Jesus

Posebno priznanje žirije je prejel hrvaški dokumentarec Srbenka v režiji Nebojše Slijepčevića.
 
Fotografija: Režiserka Laura More je po presoji motovunske žirije s filmom Killing Jesus podala močno politično sporočilo. FOTO: Arhiv filmskega festivala v Motovunu
Odpri galerijo
Režiserka Laura More je po presoji motovunske žirije s filmom Killing Jesus podala močno politično sporočilo. FOTO: Arhiv filmskega festivala v Motovunu

S podelitvijo nagrad najboljšim filmom iz tekmovalnega programa se je v soboto sklenil 21. filmski festival v Motovunu. Nagrado propeler Motovuna za najboljši film je prejel kolumbijsko-argentinski film Killing Jesus (Ubiti Jesusa) v režiji Laure More, posebno priznanje žirije pa je prejel hrvaški dokumentarec Srbenka v režiji Nebojše Slijepčevića.
 

Zmagovalni film o »bitju, ki ga sprva sovražimo«


Mednarodna žirija, ki ji je predsedoval nemški režiser Sebastian Schipper, je v obrazložitvi nagrade za film Killing Jesus zapisala, da v njem sledimo kolumbijskemu plačanemu morilcu oziroma, »bitju, ki ga sprva sovražimo«, tekom filma pa gledalec spremeni svoje mnenje o njem. To pa se ne zgodi s pomočjo avtorskih trikov, temveč s pomočjo najmočnejšega orožja filmske umetnosti: gledanja in poslušanja ter preživljanja časa z nekom, ki ni prijatelj, je povzela hrvaška tiskovna agencija Hina.

Režiserka Laura More je po presoji žirije s filmom Killing Jesus podala močno politično sporočilo, hkrati pa ji je uspelo posneti film o izzivu, s katerim smo danes vsi soočeni.



Dokumentarec Srbenka v režiji Nebojše Slijepčevića. FOTO: Arhiv filmskega festivala v Motovunu
Dokumentarec Srbenka v režiji Nebojše Slijepčevića. FOTO: Arhiv filmskega festivala v Motovunu

 

Uvid v ustvarjanje Oliverja Frljića


Žirija je posebno priznanje dodelila Slijepčevićevemu dokumentarcu Srbenka (Srbkinja), ki podaja poglobljen uvid v ustvarjanje predstave režiserja Oliverja Frljića o uboju srbske deklice Aleksandre Zec pozimi leta 1991. Kot navaja Hina, se film sooča s še nezaceljenimi ranami, posledicami vojne na območju nekdanje Jugoslavije.

Žirija kritikov pa je z nagrado FIPRESCI nagradila film Birds of Passage (Ptice selivke) v režiji Cristine Gallego in Cira Guerre, ki predstavlja razkorak med kolumbijsko tradicijo in raznimi obredi ter današnjim rastočim kapitalističnim apetitom za smrtonosno trgovino z drogo.

Za najboljši kratki film je bil razglašen Driving Lesson (Učna ura vožnje) finskega režiserja Jarna Lindemarka o materi samohranilki, ki se odloči napraviti izpit za avto, njen inštruktor pa se začne že na prvi učni uri neprimerno vesti.
 

Maverick Rubenu Östlundu, režiserju Kvadrata


Med letošnjimi gosti festivala je bil švedski režiser Ruben Östlund, ki je bil nominiran za tujejezičnega oskarja za film Kvadrat, lani pa je bil ovenčan z zlato palmo v Cannesu za film Trg. V Motovunu je prejel nagrado maverick za inovantivnost pri razširjanju meja filmskega izraza. Častna gosta festivala sta bila hrvaška igralca Rade Šerbedžija in Mustafa Nadarević, ki sta prejela nagradi za 50 let filmskega ustvarjanja.

Komentarji: