TV namiga: Filmoljubje in DJ Umek

Po poteh snemanja prvega slovenskega celovečerca, Na svoji zemlji, se je odpravil Slavko Hren, Vesna Milek pa je pred mikrofon zvabila sicer ponavadi ne preveč gostobesednega DJ Umeka.
Fotografija: Film Na svoji zemlji. Foto Press
Odpri galerijo
Film Na svoji zemlji. Foto Press

Sreda, 5. decembra

 

Filmoljubje: TVS 1 ob 20.05 (Premiera)


Slovenija, 2018. Režija: Slavko Hren. Dokumentarni film. 100 minut. 
Prvi slovenski zvočni celovečerni film Na svoji zemlji je premiero doživel 21. novembra 1948 v Ljubljani in tedaj so prve domače filmske besede »Stane, glej jo, našo Grapo« zbudile spontane ovacije gledalcev. Prebivalci grape iz filma, Baške grape, na film in snemanje niso nikdar pozabili, med drugim so odprli tudi tematsko pot Na svoji zemlji.

To pot in snemalna prizorišča je skupaj s starostami filmske ekipe obiskal Slavko Hren in posnel pristen stik med ustvarjalci in domačini. To pa je le del filma, ki je nastajal kar tri desetletja, prvi del namreč razkriva zametke in politične silnice povojne filmske produkcije, v filmu pa so tudi izjave filmskih teoretikov in zgodovinarjev ter tistih, ki so poskrbeli za prepis filma v digitalno obliko.

Danes že pokojna Štefka Drolc je leta 2013 za Vikend o srečevanjih z ljudmi iz Baške grape dejala: »Joj! V Baški grapi zares vzdržujejo stike in se srečujemo. In v teh ljudeh, ki pridejo, čutiš tako ljubezen, naklonjenost, da pridem domov prav pretresena.«
 

Od blizu: DJ Umek: TVS 2 ob 21.10


DJ Umek. Foto Roman Šipić/Delo
DJ Umek. Foto Roman Šipić/Delo


Slovenija, 2018. Vodi: Vesna Milek. Pogovorna oddaja.
Gost bo pionir tehna v Sloveniji, ki je kmalu prestopil meje naše države in se vpisal med najbolj znana imena svetovne didžej scene. Je tudi navdušen košarkar in ljubitelj znanstvene fantastike. Čeprav je redko razpoložen za daljše intervjuje, ob 25-letnici kariere prihaja v studio Televizije Slovenija.

Komentarji: