TV namiga: Resna igra in Tednik

Švedska ljubezenska zgodba, ki je hkrati tudi portret Stockholma v začetku 20. stoletja. V Tedniku pa o slovenskem podjetniku, ki je na Hrvaškem ostal brez plačila, in o Slovenkah, ki služijo bogatim Italijanom.
Fotografija: Resna igra. Foto TVS
Odpri galerijo
Resna igra. Foto TVS

Ponedeljek, 25. marca

 

Resna igra: TVS 2 ob 21.05

Vikendova ocena: 3 (od 5)

Den allvarsamma leken. Švedska, 2016. Režija: Pernilla August. Igrajo: Sverrir Gudnason, Karin Franz Körlof, Liv Mjönes. Romantična drama. 115 minut.
Film je posnet po romanu Hjalmara Söderberga iz leta 1912 in velja za enega najboljših švedskih ljubezenskih romanov. Söderberg se je osredotočal na ljubezen, vero, osebno svobodo, ekonomski in družbeni položaj posameznika ter pričakovanja družbe. 

Resna igra je ljubezenska zgodba z začetka 20. stoletja. Arvid je časopisni lektor, ki se zaljubi v Lydio, hčer priznanega slikarja, a ne verjame, da bi mu njegov finančni položaj dajal upanje na poroko z njo. Lydia se poroči z drugim, kasneje tudi Arvid, a se po desetih letih spet srečata ...

Film je poleg osebne zgodbe tudi portret Stockholma in kronika tistega časa, z referencami na literarna dela, glasbo in filozofe.
To je bil zadnji domači film Michaela Nyqvista, ki smo si ga najbolj zapomnili po trilogiji Millenium. Leto kasneje je umrl zaradi pljučnega raka, star 56 let.

 

Tednik: TVS 1 ob 20.000


Slovenija, 2019. Vodi: Jelena Aščić. Aktualno-informativna oddaja.
Slovenski podjetnik je pred 18 leti v Pulju zgradil 156 stanovanj in 78 poslovnih prostorov za hrvaško vlado ter ostal brez plačila.

Slovenke iz Primorske spet množično odhajajo služit premožnim Italijanom v Trst.

Natezanje, sekanje glav, trganje udov, namakanje goljufivih pekov, tako je bilo kaznovanje zločincev v Ljubljani, ki ga je uradno prepovedala šele Marija Terezija.

Komentarji: