TV namigi: Lady Macbeth, Slovenska narečja in Diana

Za ponočnjake premiera v viktorijansko dramo preoblečenega komentarja na sodobne predsodke. Popoldne novi deli oddaje o slovenskih narečjih, zvečer biografija princese Diane z  Naomi Watts.
Fotografija: Lady Macbeth Foto Tvs
Odpri galerijo
Lady Macbeth Foto Tvs

Sobota, 20. oktobra


Lady Macbeth: TVS 1 ob 23.20 (Premiera)

Vikendova ocena: 4 (od 5)

VB, 2016. Režija: William Oldroyd. Igrajo: Florence Pugh, Cosmo Jarvis, Paul Hilton. Drama. 89 minut.
Leto 1865, ruralna Anglija. Lady Katherine (Florence Pugh) je ujeta v zadušljiv zakon z zagrenjenim in precej starejšim moškim, čigar družina je zaprta in hladna. Ko pa se Katherine spusti v strastno afero z neotesanim služabnikom Sebastianom, se v mladi gospodarici prebudi nova, neustavljiva sila in nihče več ji ne more preprečiti, da bi dobila, kar hoče.

Drzen in svež filmski prvenec uveljavljenega gledališkega režiserja je sodoben film noir, preoblečen v viktorijansko kostumsko dramo. Eno od odkritij torontskega filmskega festivala in senzacija festivalov v Rotterdamu in Sundanceu.

Florence Pugh pravi, da je film zelo poseben, ker je njena junakinja tako drugačna od tistih, ki smo jih vajeni v zgodovinskih dramah: »Ali se ubijejo ali pa živijo dolgočasno in grozljivo življenje. Nismo vajeni, da bi ženska udarila nazaj, kot udari Katherine.«

Opozorilo: Film ni primeren za mlajše od 15 let.

Slovenska narečja: TVS 1 ob 17.20  (Premiera)


Prekmurje obrazi Slovenije Feri Lainšček 13.5.2015 Prekmurje Foto Jože Suhadolnik
Prekmurje obrazi Slovenije Feri Lainšček 13.5.2015 Prekmurje Foto Jože Suhadolnik


Panonska narečja. Slovenija, 2018. Vodi: Neva Novljan. 1/7. Dokumentarna serija.
Oddaja s pomočjo dialektologinj dr. Mojce Kumin Horvat (Inštitut za Slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU) in mag. Mateje Kosi (FF UL) ter pestre druščine narečnih govorcev predstavlja posebnosti, značilnosti in bogastvo narečij iz panonske narečne skupine. Melodijo in zven narečij pa odkrivajo domači narečni govorci, med njimi pevka Regina ter pesnik in pisatelj Feri Lainšček.
 

Diana: TVS 2 ob 20.05

Vikendova ocena: 3 (od 5)

Diana Foto Press
Diana Foto Press


Koprodukcija, 2013. Režija: Oliver Hirschbiegel. Igrajo: Naomi Watts, Naveen Andrews, Douglas Hodge, Cas Anvar. Drama. 113 minut. 
Sredina 90. let. Princesa Diana je ločena od princa Charlesa. Je morda najbolj znana ženska na svetu in hkrati zelo nesrečna. Ko v londonski bolnišnici obišče bolnega moža prijateljice, spozna dr. Hasnata Khana. Ta se zazre skozi blišč in v Diani vidi ranljivo, kompleksno žensko. Kirurg bolnišnično kantino kmalu zamenja za kuhinjo v kensingtonski palači.

Čeprav je Naomi Watts precej dobro zadela držo in manierizme princese Diane (manj uspešna je bila pri glasu), je scenarij poskrbel, da film ostaja na ravni televizijskih »zgodb, ki jih piše življenje«. 

Opozorilo: Mlajši otroci naj si film ogledajo s starši ali skrbniki.

Komentarji: