TV namigi: Moj zmenek na slepo z življenjem, Od blizu, Številka 55 ...

Na TVS je premiera drame in komedije o mladeniču, ki za službo prikriva slepoto, vrača se Vesna Milek, tokrat z Natašo Tič Ralijan, priporočamo še filma Ostrostrelec in hrvaško vojno dramo Številka 55.
Fotografija: Moj zmenek na slepo z življenjem. Foto TVS
Odpri galerijo
Moj zmenek na slepo z življenjem. Foto TVS

Sreda, 10. oktobra


Moj zmenek na slepo z življenjem: TVS 1 ob 20.05 (Premiera)

Vikendova ocena: 4 (od 5)

Mein Blind Date mit dem Leben. Nemčija, 2017. Režija: Marc Rothemund. Igrajo: Kostja Ullmann, Jacob Matschenz, Anna Maria Mühe. Drama/komedija. 111 minut.
Saliya se je rodil očetu s Šri Lanke in nemški materi in je imel srečno otroštvo, dokler ni pri 15 letih opazil, da njegov vid postaja močno zamegljen. Zdravniki so ga operirali, a ostalo mu je le pet odstotkov vida in okolica mu je dala vedeti, da se bo moral odpovedati svojim sanjam, da bi postal uslužbenec uglednega hotela. A Saliya se ne da in z veliko truda dokonča šolo. Ko pa skuša dobiti službo, ga hoteli en za drugim zavračajo, zato se odloči, da bo svojo slepoto preprosto prikril ... 

Film, ki bi ga zlahka razglasili za lase privlečenega, če ne bi bil posnet po avtobiografski pripovedi resničnega Saliye Kahawatte, je sicer mestoma osladna, a topla in zabavna zgodba, ki bo gledalcem povrnila nekaj vere v življenje. Resnični Kahawatte pravi, da je režiser zelo lepo ujel ravnovesje med tragedijo in komedijo, ki mu jo je prinesla izguba vida.
 

Ostrostrelec: Kanal A ob 20.00

Vikendova ocena: 4 (od 5)


American Sniper. ZDA, 2014. Režija: Clint Eastwood. Igrajo: Bradley Cooper, Sienna Miller, Kyle Gallner. Triler/drama. 134 minut.
Marec, 2003. Majhno iraško mesto. Ostrostrelec Chris Kyle (Bradley Cooper) opazuje opustelo ulico. Z ene strani prihajajo ameriški vojaki, z druge se približujeta ženska in majhen deček. Kyle v njenih rokah prepozna nekaj, kar se zdi kot granata. Ko jo ženska izroči dečku, je Kyle v dilemi, naj strelja in ubije nedolžnega otroka ali naj čaka in tvega smrt kolegov. Tak je vsakdanjik vojaka Kyla, ki v Iraku odsluži štiri vojne roke in pri tem pooseblja duha in načelo Tjulnjev Nikogar ne pusti za seboj. A ko se vrne k ženi Tayi (Sienna Miller) in otrokom, spozna, da je vojna tista, ki je sam ne zmore pustiti za seboj.

Zgodba o najuspešnejšem ameriškem ostrostrelcu, povzeta po njegovi avtobiografiji, je tehnično dovršen in odlično odigran film, a Eastwoodova perspektiva posttravmatske stresne motnje je žal na ravni nasilneža, ki pretepe ženo in ji nato očita, da je ona kriva, ker ga je v to prisilila.

Opozorilo: Film ni primeren za mlajše od 12 let.
 

Od blizu: Nataša Tič Ralijan: TVS 2 ob 21.00 (Premiera)


Vesna Milek Od blizu: Nataša Tič Ralijan. Foto Adrijan Pregelj
Vesna Milek Od blizu: Nataša Tič Ralijan. Foto Adrijan Pregelj


Slovenija, 2018. Vodi: Vesna Milek. Pogovorna oddaja.
Prva gostja v novi sezoni bo igralka, ki se po težkih življenjskih preizkušnjah vrača kot igralska sila ansambla Mestnega gledališča ljubljanskega. »Če bi lahko za Natašo uporabila samo eno besedo, bi bila to – nekonvencionalna. Potem pa še: neuklonljiva, igriva in sposobna velikih igralskih metamorfoz,« svojo gostjo opisuje gostiteljica Vesna Milek.
 

Številka 55: TVS 2 ob 22.30

Vikendova ocena: 4 (od 5)

Številka 55. Foto TVS
Številka 55. Foto TVS


Broj 55. Hrvaška, 2014. Režija: Kristijan Milić. Igrajo: Goran Bogdan, Alan Katić, Marko Cindrić, Dražen Mikulić. Vojni film. 90 min. 
Jeseni leta 1991 se skupina hrvaških vojakov v improviziranem oklepniku odpravi na patruljo. Kmalu padejo v zasedo, vozilo je uničeno, vojaki pa se morajo zateči v bližnjo hišo. Obkoljeni vojaki se 24 ur upirajo srbskim enotam, obenem pa se jih njihovi soborci trudijo rešiti iz zasede …

Opozorilo: Film ni primeren za mlajše od 15 let.

Komentarji: