TV namigi: Oh, Lucy, Risova pot in Ko pop sreča klasiko

Zvečer lahko izbirate med odštekano japonsko mešanico drame in komedije in slovensko oddajo, ki je poskusila razbiti stereotipe o klasični glasbi, popoldne pa priporočamo oddajo o risih.
Fotografija: Oh, Lucy. Foto Tvs
Odpri galerijo
Oh, Lucy. Foto Tvs

Sreda, 13. februarja

 

Oh, Lucy: TVS 1 ob 20.05 (Premiera)


Oh Lucy! Japonska/ZDA, 2017. Režija: Atsuko Hirayanagi. Igrajo: Shinobu Terajima, Josh Hartnett, Kaho Minami. Komedija/drama. 95 minut.
Setsuko je osamljena ženska srednjih let z nepomembno uradniško službo v Tokiu. Potem ko je priča samomoru moškega na podzemni in neiskrenim čestitkam drugemu moškemu ob odhodu v pokoj, se zave lastne brezizhodnosti. A potem jo obišče nečakinja Mika in jo prepriča, da začne obiskovati neortodoksen tečaj angleščine in Setsuko odkrije svoj alter ego: Lucy. Poleg tega se zagleda v inštruktorja (Josh Hartnett) ...

Oh, Lucy je odštekana, malce temačna, a zelo prisrčna in gledljiva mešanica drame in komedije – le preprostega »ameriškega« konca nikar ne pričakujete.

Film je prvenec japonske režiserke Atsuko Hirayanagi, ki je diplomirala v New Yorku. Prav kratki film Oh, Lucy je bil njeno diplomsko delo in tudi osnova za njen celovečerec. Režiserka pravi, da so jo vedno bolj zanimali tihi ljudje, saj imajo po njenih izkušnjah povedati veliko več, kot tisti, ki so ves čas glasni.
 

Risova pot: TVS 1 ob 17.25 (Premiera)


Risova pot. Foto Tvs
Risova pot. Foto Tvs


Slovenija, 2018. Režija: Gregor Šubic, Seth Wilson. Dokumentarni film. 25 min.
Peščica lovskih kolegov je leta 1972 ugotovila, da slovenskemu gozdu nekaj manjka. Sledil je edinstven splet okoliščin, ki se je leta 1973 zaključil z izpustom šestih risov z območja slovaških Karpatov v kočevske gozdove. Zgodba o uspehu je sad sodelovanja peščice odločnih ljudi, ki so že takrat vedeli, kaj prisotnost risa v gozdu pomeni za naravo. Naselitev se je izkazala za najuspešnejšo v Evropi.
 

Ko pop sreča klasiko: TVS 2 ob 20.00


Jure Godler. Foto Mavric Pivk/Delo
Jure Godler. Foto Mavric Pivk/Delo


Slovenija, 2010. Režija: Aleš Žemlja. Glasbenodokumentarna oddaja.
Uredništvo za resno glasbo in balet TVS je pod taktirko urednika Daniela Celarca ustvarilo oddajo, katere cilj je razbiti stereotipe o klasični glasbi, ki vladajo danes, in z popglasbeniki predstaviti lepoto klasične glasbe. Sprehod skozi zgodovino glasbe ter spoznavanje prisotnosti in vloge klasične glasbe v današnjem času bo na zabaven način vodil Jure Godler (na sliki).
o oddaji

Klasična glasba je bila popglasba svojega časa, klasični glasbeniki pa popzvezde tistega časa. Prva zvezdnika v klasični glasbi sta bila Franz Liszt in Nicolo Paganini, na njunih koncertih je občinstvo padalo v trans. O svojih občutkih o klasični glasbi bodo v glasbenodokumentarni oddaji na sproščen način spregovorili današnji slovenski popzvezdniki, ki so glasbeno pot začeli prav v klasični glasbi: Jan Plestenjak, Neisha, Omar Naber, Brigita Šuler, Raay, Matjaž Vlašič, Boštjan Gombač in Matjaž Robavs iz skupine Eroika.

Komentarji: