TV namigi: Tri okna in obešenje, ​Tako pač je! in Liga narodov

Prvi kosovski film, ki so ga prijavili za oskarja, je kritika patriarhalne kulture, prej je na TVS še komedija z Michaelom Douglasom in Diane Keaton, popoldne se bodo v nogometu Slovenci pomerili z Norvežani.
Fotografija: Tri okna in obešenje. Foto Tvs
Odpri galerijo
Tri okna in obešenje. Foto Tvs

Sobota, 13. oktobra

 

Tri okna in obešenje: TVS 1 ob 23.10 (Premiera)

Vikendova ocena: 4 (od 5)

Tri Dritare dhe nje Varje. Kosovo, 2014. Režija: Isa Qosja. Igrajo: Irena Cahani, Luan Jaha, Mirjana Karanović. Drama. 94 minut. 
Kosovo, leto 2000. Hribovska vas skuša po vojni s Srbi povrniti življenje v običajne tirnice. Župan Uka vodi kraj avtoritativno, med drugim je tudi lastnik edine trgovine v kraju, kjer za pultom delata njegova katatonična žena in lepa hči, medtem ko on ob kavi in tobaku modruje z drugimi možmi. A kraj vznemiri članek, v katerem je mednarodni novinarki nekdo povedal, da so bile v kraju med vojno posiljene štiri ženske. Uka je prepričan, da je novinarkin vir učiteljica Lushe, ki s svojo samostojnostjo izstopa v skupnosti. Kar naenkrat začnejo vaščani šikanirati Lushe ... 

Kritičen pogled na patriarhalno kulturo, v kateri puhle vrednote, kot je družinska čast, veljajo več od človečnosti, in kjer sram spolnih zlorab še vedno pada na žrtve, je bil prvi kosovski kandidat za oskarja sploh. Poleg tega je dobil tudi kup festivalskih nagrad, med drugim v Sarajevu in Solunu.

Opozorilo: Film ni primeren za mlajše od 12 let.


Tako pač je!: TVS 2 ob 20.10

Vikendova ocena: 3 (od 5)

Tako pač je! Foto Promocijski Material
Tako pač je! Foto Promocijski Material


And So It Goes. ZDA, 2014. Režija: Rob Reiner. Igrajo: Michael Douglas, Diane Keaton, Sterling Jerins. Komedija. 94 min. 
Oren (Michael Douglas) je uspešen nepremičninar, ki pa mu v resnici ni mar za nikogar. Psa spodi s trate s paintball kroglo, brez težav zaparkira nosečnico in pritoževanje sosedove vdove Leah (Diane Keaton) sprejme z besedami: Bo to, kar boš rekla, res vredno tega, kar ti bom rekel nazaj? A ko mu odtujeni sin, ki mora spet v zapor, v varstvo zapusti devetletno vnukinjo, za katero Oren sploh vedel ni, se vse začne spreminjati.

Film, ki bi rad bil Bolje ne bo nikoli (As Good As it Gets), pa mu zmanjka šarma in boljšega scenarija, rešuje dejstvo, da ima v glavnih vlogah dva res izkušena igralca.

Opozorilo: Mlajši otroci naj si film ogledajo s starši ali skrbniki.

Izbor športa:

Norveška : Slovenija: TVS 2 ob 17.30


Slovenski nogometni selektor Tomaž Kavčič. Foto Jure Eržen/Delo
Slovenski nogometni selektor Tomaž Kavčič. Foto Jure Eržen/Delo


Nogomet. Liga narodov. Prenos iz Osla.
Tretjo tekmo v ligi narodov bodo slovenski nogometaši igrali na Norveškem. Srečanje v Oslu jim ponuja priložnost za izboljšanje javne podobe. Ta je po porazih z Bolgarijo in Ciprom zelo slaba. Na prepihu se je znašel Tomaž Kavčič, ki se zaveda, da ga le pozitiven rezultat še ohranja na selektorskem stolčku.

Komentarji: