TV namigi: Voščene lutke Madame Tussaud, Tednik in Mesto

Priporočamo dokumentarec o samohranilki, ki je preživela dve revoluciji in postavila imperij, ki slovi še danes. V Tedniku o birokraciji, teku in polharjenju. Priporočamo še Affleckov drugi režijski poskus: Mesto.
Fotografija: Voščene lutke Madame Tussaud Foto Tvs
Odpri galerijo
Voščene lutke Madame Tussaud Foto Tvs

Ponedeljek, 20. oktobra

 

Voščene lutke Madame Tussaud: TVS 2 ob 21.55


Madame Tussaud: A Legend in Wax. Francija, 2017. Režija: Anthony Malamatenios. Igrano-dokumentarni TV-film. 59 minut.
Film je osupljiva resnična zgodba o ženski, ki stoji za danes svetovno znanim »voščenim imperijem«. Marie Tussaud se je rodila 1. decembra v Strasbourgu v Franciji, se izdelovanja voščenih lutk naučila najprej v Švici in leta 1777 izdelala svojo prvo voščeno figuro: pisca in filozofa Voltaira.

Marie Tussaud je bila zelo blizu francoskemu dvoru in Ludviku XVI., zato se je ob revoluciji tudi sama znašla »v vrsti za giljotino«. Imela je že obrito glavo, a jo je potem rešila beseda francoskega dramatika Collota d'Herboisa. Tussaudovo so po njenih besedah nato vpoklicali, da je naredila posmrtne maske Ludvika XVI., Marije Antoanete in Robespierra, potem ko so jih obglavili z giljotino.

Samohranilka, ki je preživela dve revoluciji, najprej francosko in po selitvi v Anglijo še industrijsko, je skozi svoje delo ovekovečila svoje ime tudi za prihodnje rodove.

Film skozi njena pisma in igrane prizore ponuja vpogled v življenje te nenavadne ženske in njenega imperija. 

Tednik: TVS 1 ob 20.00


Slovenija, 2018. Vodi: Jelena Aščić. Aktualno-informativna oddaja.

Tokrat o diktaturi okostenele in zapletene birokracije: predstavljajo zgodbi dveh invalidov, ki mesece po tem, ko sta v roke prejela odločbi o pravici do pokojnine, denarja nista dobila. 

Pred Ljubljanskim maratonombodo spregovoili tudi o tem, kje je meja med zdravim tekom in obsedenostjo s tekom? Ali je tek lahko tudi beg? 

Ekipa Tednika je bila s polharji v notranjskih gozdovih. Ali gre za tradicijo, ki jo je treba ohranjati za naslednje rodove, ali za mučenje živali?


Mesto: Kanal A ob 20.00 

Vikendova ocena: 4 (od 5)


The Town. ZDA, 2010. Režija: Ben Affleck. Igrajo: Ben Affleck, Rebecca Hall, Jon Hamm, Jeremy Renner, Blake Lively. Drama/triler. 125 minut. 
Drugi režijski poskus Bena Afflecka (tri leta po kriminalki Zbogom, punčka) je sicer klasična zgodba o »zadnjem ropu«, ki seveda ne gre po načrtu, a se izogne črno-beli klišejskosti s tem, da junakom doda veliko sivih odtenkov.

Mesto iz naslova je Charlestown, Boston, kjer je poklic roparja družinski poklic kot vsak drugi. Affleck je tako ropar Doug, sin očeta roparja, ki ždi v zaporu. Ko s svojo tolpo izvede rop banke, gre marsikaj narobe, in ko izpustijo talko, jih začne skrbeti, da bi jih lahko izdala. Doug se ji približa, da bi izvedel, koliko ve, a se pri tem zaljubi vanjo. 

Komentarji: