TV namigi: Vsega je kriv Fidel, Desant na Drvar, Prijazna dežela

TV Slovenija prinaša dva filma s političnim pridihom, popoldne o deklici, ki začudeno opazuje, kako oče in mama postaneta revolucionarna aktivista, zvečer pa o deželi, v kateri so si ljudje enakovredni le na papirju. Tu sta še Desant na Drvar in Bitka na Neretvi.
Fotografija: Vsega je kriv Fidel. Foto TVS
Odpri galerijo
Vsega je kriv Fidel. Foto TVS

Sobota, 27. aprila

 

Vsega je kriv Fidel: TVS 2 ob 15.40

Vikendova ocena: 5 (od 5)

La faute à Fidel! Italija/Francija, 2006. Režija: Julie Gavras. Igrajo: Nina Kervel-Bey, Julie Depardieu, Stefano Accorsi. Komedija. 99 minut.

Pariz leta 1970. Devetletna Anna odrašča v buržoazni meščanski družini in uživa v svoji prestižni katoliški šoli. A ko se na vratih pojavi Annina teta, ki je zbežala pred Francovim režimom, se Annina starša vržeta v politični aktivizem. Odselijo se v manjše stanovanje, zamenjajo knjige na policah, znebijo se varuške, Anno izpišejo iz verouka in na mizi se namesto vrhunske kulinarike znajdejo preprosti obedi. Anna je ogorčena ...

Očarljiva komedija, ki se poigra s politiko in razrednim bojem, je nastala v režiji Julie Gavras, hčerke političnega režiserja Costa-Gavrasa, ki je najverjetneje od blizu spoznala mešanico revolucije in bogastva.

Film se dogaja v obdobju enega leta, ko je umrl francoski predsednik Charles de Gaulle, ko je bil v Čilu izvoljen Salvador Allende in ko je tristo francoskih žensk podpisalo manifest o splavu, ki je bil tedaj v Franciji nezakonit.

 

Desant na Drvar: Kanal A ob 20.00


Desant na Drvar. Foto Pro Plus
Desant na Drvar. Foto Pro Plus


Jugoslavija, 1963. Režija: Fadil Hadžić. Igrajo: Ljubiša Samardžić, Pavle Vuisić, Maks Furijan, Mata Milošević. Vojni film. 105 min. 

Film je posnet po dogodkih iz leta 1944. Nemška vojska osvaja ozemlje tedanje Jugoslavije. Hitler ukaže svojemu generalu Rendulitzu, da v najkrajšem času likvidira Josipa Broza Tita in gibanje vstaje v Jugoslavij. Nemci pripravijo dobro pripravljen padalski desant na Drvar ... Filmu sledi še film Bitka na Neretvi.

 

Prijazna dežela: TVS 1 ob 23.20 (Premiera)

Vikendova ocena: 4 (od 5)

Prijazna dežela. Foto TVS
Prijazna dežela. Foto TVS


Sweet Country. Avstralija, 2017. Režija: Warwick Thornton. Igrajo: Bryan Brown, Matt Day, Tremayne Doolan. Pustolovska drama. 

Sam je domorodec, ki dela za pridigarja v divjini v Avstraliji. Ko se v sosednje oporišče priseli zagrenjeni vojni veteran Harry, pošlje pridigar k njemu Sama in njegovo družino, da bi mu pomagali pri vzreji živine. Vendar se odnos med moškima poslabša in v nasilnem obračunu Sam v samoobrambi ubije Harryja ...

Odlična karakterna študija, ki uspešno prikaže tudi politični vidik, vse skupaj pa poglobi še fotografija avstralske pokrajine.

Komentarji: