Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Film & TV

TV namigi: Življenja Tomaža Kajzerja, Katarina Luter in Učiteljica klavirja

Za prvi ali vnovični ogled priporočamo serijo z Matijo Vastlom kot Kajzerjem, ki je enkrat poslovnež, drugič kuhar in tretjič učitelj golfa. Tu sta še biografska drama o Lutrovi ženi in Hanekejeva psihoseksualna drama.
Življenja Tomaža Kajzerja. Foto TVS
Življenja Tomaža Kajzerja. Foto TVS
M. K., Vikend
26. 7. 2019 | 00:00
4:36

Petek, 26. julija

 

Življenja Tomaža Kajzerja: TVS 2 ob 20.00


Slovenija, 2013. 1/6. Režija: Peter Bratuša. Igrajo: Matija Vastl, Katarina Čas, Primož Pirnat, Aljaž Jovanović. Nanizanka. 50 minut.

»Jaz sem Tomaž Kajzer, revizor pri multinacionalki Lafitte & Markham.« Tako se začne epizoda, v kateri Kajzer živi na videz popolno in udobno življenje v zavetju svoje družine, žene Alenke in dveh hčerk, njegova strast pa je tek. Nato v Tomaževo življenje vstopi mladostni prijatelj Strmecki.

A to je le eno od življenj Tomaža Kajzerja, glavnega junaka serije, ki stavi na urbane zgodbe. Glavni junak je človek z istim imenom, igra ga isti igralec, Matija Vastl, vendar živi vsakič popolnoma novo življenje. Posneli so šest epizod, Kajzer bo kuharski mojster, učitelj golfa, finančni svetovalec, oglaševalec, odvetnik … 

Matija Vastl se je za vsako od epizod pripravljal z ljudmi, ki zares delajo v poklicih, ki jih je igral. Za kuharsko epizodo mu je pomagal Janez Bratovž: »Pokazal mi je, kako naj pripravim jedi, v kadru pa sem jih pripravljal sam. Skuhal sem škampe v posebni orientalski testenini, pekel srnji hrbet in aranžiral jedi.« 

V epizodah med drugim igrajo tudi Jonas Žnidaršič, Ula Furlan, Nataša Barbara Gračner, Aljoša Bagola, Maja Martina Merljak …



Katarina Luter: TVS 2 ob 20.50

Vikendova ocena: 3 (od 5)

Katarina Luter. Foto TVS
Katarina Luter. Foto TVS


Katharina Luther. Nemčija, 2017. Režija: Julia von Heinz. Igrajo: Karoline Schuch, Devid Striesow, Ludwig Trepte, Martin Ontrop. TV-biografska drama. 105 minut.

Katharina von Bora je bila žena znamenitega cerkvenega reformatorja Martina Lutra, s katerim je imela šest otrok. Film je zanimiva zgodovinsko-biografska drama o tej značajsko močni in napredni ženski, posneta ob 500. obletnici začetka reformacije.

Katharino so kot šestletno deklico pustili pred vrati samostana, kjer se je začela njena izjemna življenjska pot. V samostanu je živela krepostno in bogaboječe, vendar je zastavljala tudi veliko vprašanj … Ko se je seznanila s prepovedanimi spisi Martina Lutra, ki so tedaj skrivoma krožili iz rok v roke, so njena vprašanja postala še zahtevnejša in v njej je počasi raslo spoznanje o svetu novega časa in novih idej. Ob prvi priložnosti je zapustila samostan in se v Wittenbergu pridružila Martinu Lutru s somišljeniki. 

 

Učiteljica klavirja: TVS 1 ob 23.10

Vikendova ocena: 5 (od 5)

Učiteljica klavirja. Foto TVS
Učiteljica klavirja. Foto TVS


La pianiste. Koprodukcija, 2001. Režija: Michael Haneke. Igrajo: Isabelle Huppert, Annie Girardot, Benoît Magimel. Drama. 131 minut.

Predloga je slavna istoimenska knjiga Elfriede Jelinek, režije se je lotil Michael Haneke, ena največjih avtoritet evropskega filma, glavno vlogo pa igra priznana igralka Isabelle Huppert. Rezultat je pričakovano vse prej kot lahkoten film, ki pa ostane v spominu, očitno je ostal tudi v spominu žirije festivala v Cannesu, ki mu je namenila tri nagrade, med drugim tisto za glavno žensko vlogo.

Huppertova je Erika Kohut, priznana učiteljica klavirja z več kot enim okostnjakom v omari. V srednjih letih še živi pri sadistični materi, s katero celo spita v isti postelji. V prostem času Erika voajersko opazuje pare med seksom, tudi sama pa se zaplete v uničevalen erotični odnos, ko v njeno življenje vstopi deset mlajši učenec. 

To ni bilo zadnje sodelovanje Michaela Hanekeja in Isabelle Huppert, nedavno smo lahko na festivalu Liffe videli film Srečen konec, ki ga je on režiral, ona pa je znova igrala glavno vlogo. Niti Haneke niti Huppertova še nimata oskarja, sta bila pa oba zanj že nominirana.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine