Angie Stone v Cvetličarni

 Zvečer bo koncert ameriške dive soula - Predskupina bodo domači Xequtifz
Fotografija: Angie Stone Foto arhiv organizatorja
Odpri galerijo
Angie Stone Foto arhiv organizatorja

V okviru programa Musicology Barcaffè Sessions bo zvečer ob 21. uri v ljubljanski Cvetličarni koncert znamenite 56-letne zvezde ameriškega rhythm and bluesa in soula Angie Stone. Koncert, ki so ga prestavili z Gospodarskega razstavišča, bo odprla domača zasedba Xequtifz.

Z glasbo se je začela ukvarjati na očetovo pobudo, ki je pel v gospelovskem kvartetu in je malo Angie pogosto vodil na koncerte izvajalcev duhovne cerkvene glasbe. Najstniško glasbeno zanimanje je nadaljevala z odkrivanjem glasbenih imen, kot so Aretha Franklin, Ann Peebles, Marvin Gaye, Curtis Mayfield in drugih, ki so konec šestdesetih in začetek sedemdesetih prejšnjega stoletja pomembno zaznamovali rhythm and blues sceno v Združenih državah Amerike, pa tudi po svetu. Kot srednješolka je ustanovila ženski rap trio The Sequence, s katerim je pri založbi Sugarhill v osemdesetih letih posnela dva albuma.

Kmalu se je poslovila od rapa in začela izvajati sofisticirano različico melodičnega soula. »Rap je takrat šele dobro začel vdirati v mainstream in kar naenkrat so vsi želeli biti del rap zgodbe. Že zelo zgodaj sem vedela, da ne želim biti vse življenje raperka, saj sem se takrat oblikovala tudi že kot pevka,« se spominja tistih časov. Nato je sodelovala v neosoul skupini Vertical Hold, v kateri je izpopolnila svoj glas in talent, samostojno kariero pa je zagnala s producentom Clivom Davisom ter z izdajo svojega prvega albuma Black Diamond (1999). Sledil je album Mahogany Soul (2001), na katerem je luč sveta ugledala svetovna uspešnica I Wish I Didn't Miss You Anymore.

Komentarji: