Đorđe Balašević na največjem koncertu doslej

Priljubljen panonski mornar, kantavtor in vsestranski umetnik bo 25. maja nastopil v ljubljanskih Stožicah.
Fotografija: Đorđe Balašević je napovedal koncert v ljubljanskih Stožicah. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Đorđe Balašević je napovedal koncert v ljubljanskih Stožicah. FOTO: Leon Vidic/Delo

Đorđe Balašević je na današnji tiskovni konferenci povedal, da najraje nastopa v ljubljanskih Križankah, vednar se je za okroglih 40 let kariere odločil, da bo tudi v Ljubljani nastopil v največji dvorani, kot to počne tudi drugje. To bo njegov največji koncert pri nas doslej.

Koncert je poimenoval Baronov bal v počastitev pesmi, ki ga je izstrelila na takratno jugoslovansko glasbeno prizorišče, U razdeljak te ljubim, ki ima rimo, da je baron priredil bal, ples. To pesem, ki je njegov prvenec, je posnel v Ljubljani za ZKP RTV Ljubljana.

Na odru obljublja velik, 17. članski orkester, kjer so vsi izvrstni glasbeniki, ki spremljajo bolj skromnega vokalista. Zasedbi pravi Panonska filharmonija. Predstavil pa je še svojo avtobiografijo Koledar mojega otroštva/Kalendar mog detinjstva, ki je prevedena tudi v slovenščino. Ta prvi del njegove biografije je dvojezičen, kajti v eni knjigi sta tako izvirno besedilo kot slovenski prevod Aleksandre Gačić.

Panonski mornar je tudi predstavil svojo biografijo v srbščini in slovenščini. FOTO: Leon Vidic/Delo
Panonski mornar je tudi predstavil svojo biografijo v srbščini in slovenščini. FOTO: Leon Vidic/Delo


Balašević je povedal tudi, da zelo rad nastopa po novonastalih državah iz Jugoslavije, in kot je zaupal predstavnikom medijev, resno načrtuje, da si bo dal tiskati majico z napisom Regija, moja dežela. Sicer ima precej novih pesmi, ki pa jih še ni uvrstil na album, saj takoj ko jih prvič izvede, so posnetki vsepovsod. »Nikakor ne morem zadržati te pesmi zase in jih moram takoj deliti z drugimi. Tako da mi skorajda nič resnično novega ne ostane za nov album. Preprosto rad delim svoje pesmi z občinstvom.«

Da to njegovo občinstvo ve, ni dvoma, kakor udi ve, da Balašević pripravlja dolge, tudi po štiriurne koncerte. »Zato sem se med drugim odločil za koncert v ljubljanskih Stožicah, kajti vse pogosteje se dogaja, da moja generacija dokaj težko zdrži na nogah štiri ure. Tako bodo pa lahko sede uživali v izboru pesmi iz moje dolge kariere,« je še hudomušno poudaril najslavnejši panonski mornar.

Z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, ki je njegov dolgoletni prijatelj, je v uvodu postregel s kar nekaj anekdotami. Balašević dolgo časa ni vedel, da je njegov prijatelj, ki ga je videval praviloma v kratkih hlačkah na športnih igriščih, v Sloveniji in Ljubljani pomembnen človek. To je spoznal, ko je ta uredil, da so po koncertu odšli na zelo pozno večerjo, ko je bilo v Ljubljani že vse zaprto.

Komentarji: