Elektronski drugi dan Druge godbe (FOTO)

Petkov program je intenzivno povezoval pretekle glasbene prakse s sodobnimi tehnološkimi prijemi.
Fotografija: FOTO: Primož Zrnec
Odpri galerijo
FOTO: Primož Zrnec

Drugi dan letošnje Druge godbe je bil v Ljubljani na različnih prizoriščih, rdeča nit pa je bila uporaba elektronskih glasbenih prijemov v različnih glasbah bolj ali manj tradicionalnega izvora.
 
Petkov program se je začel z nastopom egiptovske glasbenice Nadah el Shazly, ki je v Štihovi dvorani Cankarjevega doma demonstrirala aktualne zvoke kairskega glasbenega podzemlja. Ob elektronskih podlagah kaotičnih zvokov in  hrupa, kar bi lahko simboliziralo prometno in človeško vrvenje v njenem mestu, je na trenutke odzvanjal njen melodičen vokal. Kot bi to bil glas vpijočega v puščavi. Sporočilnost njenega nastopa sicer mogoče ni toliko ganila občinstva, je pa zagotovo postavilo vsaj vprašanje, kako je bili elektronska glasbenica v Egiptu.
 
Kako je biti raper v Iranu, pa nam je skušal v Katedrali Kina Šiška razložiti iranski hip hoper Naji s pravim imenom Iman Shahryari. Leta 2015 je zapustil Iran ker tamkajšnji režim ni toleranten do hip hopa. Ob pomoči N'toka si je v Rogu uredil studio. Z njim in didžejem si je sinoči delil oder na katerem je pripovedoval svojo begunsko zgodbo ob glasi, ki jo je naredil v Sloveniji.

FOTO: /
FOTO: /

 
Zagotovo pa je bil vrhunec večera nastop dvojčic Lise-Kainde Diaz (glas, klaviature, elektronika) in Naomi Diaz (glas, tolkala, elektronika), ki delujeta pod imenom Ibeyi. Ta beseda v jorubščini pomeni dvojčici. Pripravili sta neverjetno močan nastop, kjer sta zlahka komunicirali z občinstvom. To je rado sodelovalo tako pri refrenih, kot pri vodenih vokalnih ekstravagancah. Ob učinkovitih projekcijah, primernem lučnem parku ter angažiranih besedilih v angleščini, francoščini, španščini in jorubščini sta ti dve francoski umetnici, katerih korenine segajo preko Kube in Venezuele do zahodne Afrike, z minimalizmom naredili maksimalno. Skoraj v celoti sta predstavili nov album Ash, odličen izdelek, ki je vzorčen primerek angažiranega popa z močnimi elementi elektronike, soula in etno glasbe.

Po tem koncertu pa se je dogajanje preselilo na Metelkovo, kjer so v poznih nočnih urah nastopili KOKOKO!, The Brother Moves On, Chromb! In Fumaça Preta.

Danes zvečer pa nam bo Druga godba na vrtu Vodnikove domačije ponudila nastop ženske tuareške zasedbe Les Filles de Illighadad (19.30) nato pa bodo v Kinu Šiška nastopili James Holden & The Animal Spirits (21. uri), Olfamoštvo (22.15), Los Pirañas (23.15) in po polnoči še BeatMyth.

Komentarji: