Glasbenike na polja, v hleve, vinograde?

Poletje brez koncertov glasbeniki na Hrvaškem in Sloveniji preživljajo zaskrbljeno.
Fotografija: Prihodki številnih hrvaških glasbenikov in glasbene industrije v celoti so manjši za kar 90 odstotkov. Na fotografiji Nina Badrić.
Foto Ronald Goršić/Cropix
Odpri galerijo
Prihodki številnih hrvaških glasbenikov in glasbene industrije v celoti so manjši za kar 90 odstotkov. Na fotografiji Nina Badrić. Foto Ronald Goršić/Cropix

Ne jamramo, iščemo rešitve. Radi bi delali. Tako bi lahko parafrazirali zdaj že ponarodelo izjavo nekdanjega slovenskega premiera, saj je vsak dan slišati izjave glasbenikov, ki zaradi epidemioloških razmer ne smejo koncertirati. Tako v Sloveniji kot na Hrvaškem, kjer pa je zadeva dobila tragikomične razsežnosti.

Ogroženih je več tisoč delovnih mest, je v nedavni oddaji na hrvaški nacionalni televiziji dejal Nikša Bratoš, eden najbolj dejavnih hrvaških glasbenikov, avtorjev in producentov. S temi besedami se je odzval na podatek, da so prihodki številnih glasbenikov in glasbene industrije v celoti manjši za kar 90 odstotkov. »Vsaj pri nas ni bajno bogatih glasbenikov, ki bi lahko s privarčevanim denarjem preživeli te hude čase,« je dejal Bratoš in dodal, da razmere resnično niso rožnate, je pa vsekakor zdravje na prvem mestu. In krog je sklenjen. Pozval je ministrico za kulturo in medije Nino Obuljen Koržinek, da s skupnimi močmi skušajo nekaj narediti, se prilagoditi položaju, saj se očitno v prihodnjih dveh letih razmere bržkone ne bodo kaj prida izboljšale.


Mnogi tudi lačni


Tako kot že nekajkrat je tudi tokrat ministrica poudarila, da je bila Hrvaška »prva evropska država, ki je odprla kulturni prostor za prireditve«.Tako kot v Sloveniji je tudi na Hrvaškem, kot je slišati iz ust številnih glasbenikov, veliko ljudi, ki dejansko verjamejo, da vsak izvajalec nastopa sam, na matrico, plejbek, brez benda, tonskega mojstra, lučkarja, tehnikov, voznikov, organizatorjev, fotografa ... Da pač pride v dvorano sam, na postavljen oder, ki je tam že od nekdaj, z USB-ključkom, ki ga kar sam vtakne v opremo, ki je seveda tam in brezhibno obratuje že leta.
Prav zato je precejšen odziv povzročila Nina Badrić, pevska zvezda, dobrodošla tudi na slovenskih zabavah, z zapisom na družbenem omrežju, da veliko glasbenikov ne more opravljati svojega dela in da so zaradi tega »mnogi tudi lačni«. Dodala je, da ima ob njej in zaradi njenih nastopov prihodek še petnajst družin, katerih članih so v njeni organizacijski ekipi.


Sezonsko delo za pet evrov na uro


Usuli so se različni komentarji, največjo pozornost pa je požel tisti, pod katerega se je podpisala Zrinka Gracan (identiteta ni preverjena) iz okolice Bjelovarja. Zapisala je: »Čez nekaj dni bomo pobirali krompir, pa vabim Nino Badrić, Severino in druge estradnike, ki so dobili 4000 kun (550 evrov) državne pomoči, da nam pridejo pomagat … Samo, prosim, ne pridite v slovesnih večernih oblekah, ki stanejo 14 tisoč kun (2000 evrov), saj je bilo te dni deževno in je na njivi precej blata.« Sprožil se je plaz ponudb kmetov z različnih koncev in krajev, od Osijeka, okolice Zagreba, Zadra, Benkovca, v katerih so vabili hrvaške estradnike, naj jim pridejo pomagat – seveda za plačilo, za kakšnih pet evrov na uro – na kmetije, v hleve, na polja, v vinograde …

Oglasilo se je Združenje organizatorjev in menedžerjev in pozvalo vlado Andreja Plenkovića, naj »čim prej nekaj stori za rešitev industrije, ki na leto poskrbi za akumulacijo v višini 1,3 milijarde evrov, od katerih ima korist tudi država«. Odzvala se je tudi Indira Levak, bolj znana kot Colonia, in podprla vse zahteve glasbenikov. No, pozabila je povedati, da ji izpad dohodka ne pomeni veliko, čeprav so ji odpovedali 30 koncertov, saj ima apartma v Fažani, ki ga oddaja, kot je razkrila v pogovoru za revijo Gloria. Težava pa je, da ni gostov, in tako je menda ostala brez koncertov in s praznimi apartmaji.

Komentarji: