Predstavitvena informacija

Kje bosta na silvestrovo Ajda Smrekar in Sebastian Cavazza?

Ajda Smrekar in Sebastian Cavazza bosta najdaljšo noč v letu preživela na Mali sceni MGL.
Fotografija: Kje bosta na silvestrovo Ajda Smrekar in Sebastian Cavazza? Foto Peter Giodani
Odpri galerijo
Kje bosta na silvestrovo Ajda Smrekar in Sebastian Cavazza? Foto Peter Giodani

Vsako leto je tradicionalna silvestrska predstava MGL razprodana, letos pa si jo boste lahko ogledali prav vsi. Ker v tem času z vami ne moremo neposredno deliti čarobnosti in energije živega gledališča, smo za vas pripravili nekoliko drugačno gledališko izkušnjo: spletno premiero romantične drame Jazz v režiji Nejca Gazvode, ki je tudi avtor besedila. Krstno uprizoritev si boste lahko ogledali v živo na spletu, in sicer v četrtek, 31. decembra, ob 20. uri. Dramatik Nejc Gazvoda je po naročilu MGL besedilo napisal prav za Ajdo in Sebastiana. Da sta usklajen igralski par, sta dokazala že leta 2013, ko sta nastopila v romantični komediji Sedem let skomin, ki jo je zrežiral Primož Ekart.
 
Jazz je prva slovenska spletna romantična drama, saj jo filmski in gledališki režiser Nejc Gazvoda ustvarja z mislijo na neposreden spletni prenos. Predstavo bomo predvajali na platformi Tretji oder, ki je bila ustvarjena prav s tem namenom. Za dobro sliko in občutek, kot da spet sedite v parterju, bo poskrbela vrhunska snemalna ekipa, ki bo predstavo snemala s tremi visokoresolucijskimi filmskimi kamerami.
Sebastian Cavazza Foto Peter Giodani
Sebastian Cavazza Foto Peter Giodani
Tako boste novemu letu lahko nazdravili skupaj z igralcema Ajdo Smrekar in Sebastianom Cavazzo,
Ajda Smrekar Foto Peter Giodani
Ajda Smrekar Foto Peter Giodani
in to kar pred televizijo ali računalnikom v varnem zavetju doma. Ob odličnih igralskih kreacijah boste lahko prisluhnili izvrstni glasbi Igorja Matkovića, vsestranskega glasbenika, ki se znajde tako v popularni glasbi kot v raznolikih smereh jazza.
Ajda Smrekar in Sebastian Cavazza bosta najdaljšo noč v letu preživela na Mali sceni MGL. Foto Peter Giodani
Ajda Smrekar in Sebastian Cavazza bosta najdaljšo noč v letu preživela na Mali sceni MGL. Foto Peter Giodani

Kratka vsebina

Razkošna vila, v njej silvestrska zabava v maskah. Večer, zvezde, glasba, penina. Na strehi vile se tik pred polnočjo srečata moški in ženska, oba oblečena v ptiča. Ona je stara skoraj trideset, on je sredi štiridesetih. On je pianist, ki je še ravnokar igral na zabavi. Ona je … gostja? Natakarica? Zapleteta se v pogovor. V zadnjih minutah starega leta drug o drugem nekaj izvesta in stketa krhke vezi poznanstva, kar že spominja na toplo človeško bližino – če je kaj takega v enem večeru sploh mogoče začutiti do popolnega tujca. Na istem mestu se nepričakovano srečata ob letu osorej. In naslednje leto tudi … Odnos se poglablja, podatki o njunih življenjih postopoma razkrivajo. Vsako leto v novi maski in brez védenja, kako je drugemu ime. Moški in ženska drug drugemu postajata pomemben del življenja, dan zabave in srečanja pa datum, ki v njunih življenjih nekaj pomeni, četudi ti življenji preostalih 364 dni tečeta po svoje … Katero leto bo zadnje?
 
Dramatik in režiser Nejc Gazvoda je z MGL sodeloval že nekajkrat: trikrat kot pisec in dvakrat kot režiser. Nazadnje je leta 2018 na Velikem odru režiral uspešnico, družinsko dramo Tih vdih, za katero je leta 2019 prejel Grumovo nagrado za najboljše izvirno dramsko besedilo in Borštnikovo nagrado. Kot kaže že naslov, je njegovo novo dramsko besedilo Jazz gibljivo, tekoče, lepo in žalostno, smešno in grenko kot življenje samo. Po eni strani se navdihuje pri Woodyju Allenu in zlati dobi ameriške romantične komedije v devetdesetih, po drugi pa nenehno preseneča in je žanrsko nedoločljivo. V odnosu dveh, ki sta si blizu in obenem drug o drugem ne vesta skoraj nič, kaže stiske sodobnega časa, preizprašuje ljubezen, navezanost in prijateljstvo v vsej svoji zapletenosti in preprostosti hkrati.