Klasična opera in ruska bravuroznost

V Cankarjevem domu bosta na sporedu opera Madama Butterfly in koncert Marthe Argerich z Orkestrom Slovenske filharmonije.
Fotografija: Martha Argerich je ena od največjih in najbolj spoštovanih pianistk stoletja. FOTO: Adriano Heitmann
Odpri galerijo
Martha Argerich je ena od največjih in najbolj spoštovanih pianistk stoletja. FOTO: Adriano Heitmann

S Peerom Gyntom v koreografiji Edwarda Cluga se je SNG Maribor na Ljubljana Festivalu v ponedeljek prvič predstavil z baletom. Jutri zvečer bodo v Gallusovi dvorani uprizorili Puccinijevo Madamo Butterfly, v četrtek sledi nastop pianistke Marthe Argerich ter Orkestra Slovenske filharmonije z dirigentom Charlesom Dutoitom.

Direktor festivala Darko Brlek je na današnji novinarski konferenci izrazil zadovoljstvo nad izvedenimi dogodki; doslej jim je bilo naklonjeno tudi vreme. Zaradi neugodnih napovedi in boljše akustike sta opera in koncert s Kongresnega trga prestavljena v Cankarjev dom, zato naj vsi, ki že imajo vstopnice, te zamenjajo na blagajni Križank ali na dan prireditve med 19. in 21. uro v prvem preddverju Cankarjevega doma.

Vodstvo festivala je zadovoljno z dosedanjimi dogodki. FOTO: Blaž Samec/Delo
Vodstvo festivala je zadovoljno z dosedanjimi dogodki. FOTO: Blaž Samec/Delo


Danilo Rošker, direktor SNG Maribor, je zadovoljen z menjavo lokacije, saj bi Madama Butterfly na Kongresnem trgu po njegovem veliko izgubila. Gre za veliko predstavo z odlično zasedbo; ustvarjali so jo v težkih epidemičnih razmerah, a z veliko predanosti. Od premiere 4. junija so izvedli osem razprodanih predstav; ogledalo si jih je veliko obiskovalcev iz Avstrije, dogovarjajo se že za gostovanja. V Cankarjevem domu bo, tako Rošker, predstavljena v vsej svoji veličini. »Zelo smo veseli, da se bomo lahko predstavili na tako pomembnem, relevantnem svetovnem festivalu, kot je Ljubljana Festival,« je dodal.

Prireditvi bosta v Cankarjevem domu namesto na Kongresnem trgu. FOTO: Blaž Samec/Delo
Prireditvi bosta v Cankarjevem domu namesto na Kongresnem trgu. FOTO: Blaž Samec/Delo

 

Čudežna deklica


Četrtkovega nastopa se veselijo Orkester Slovenske filharmonije, maestro Charles Dutoit in pianistka Martha Argerich, ki velja za eno od največjih svojega časa in ima na Cankarjev dom lepe spomine. Pravkar so se vrnili s skupne turneje po Italiji, kjer so nastopili v Ravellu in Udinah. Na koncertu, katerega rdeča nit bo ruska glasbena bravuroznost 20. stoletja, bo nekoč čudežna deklica, ki je pred kratkim praznovala 80. rojstni dan, zaigrala Koncert za klavir in orkester št. 3 v C-duru, op. 26 Sergeja Prokofjeva, orkester pa se bo pod taktirko švicarskega dirigenta poklonil Igorju Stravinskemu, od čigar smrti mineva 50 let.



Z Ognjemetom, ki ga bodo izvedli v uvodu, je Stravinski pritegnil pozornost Sergeja Djagileva, direktorja Ruskega baleta, in dobil naročilo, da napiše glasbo za balet Ognjeni ptič. S Pomladnim obredjem, katerega premiera je v Parizu zaradi odstopanja od ustaljenih norm povzročila škandal, je ustvarjal novo pojmovanje glasbene estetike. Maestra Dutoita Stravinski spremlja od študentskih let, leta 1959 ga je v New Yorku osebno spoznal. Ob 50. obletnici skladateljeve smrti si posebej prizadeva za igranje njegove glasbe. Pomladnega obredja tu ne igrajo pogosto, zato mu je v še večje veselje, je dejal Dutoit. V Ljubljano se bo vrnil tudi 14. julija 2022 s Faustovim pogubljenjem Hectorja Berlioza v izvedbi Orkestra Slovenske filharmonije. Njen direktor Matej Šarc je v novo sezono zazrt z optimizmom, prepričan je, da bo boljša od letošnje.

Charles Dutoit se bo vrnil v Ljubljano tudi prihodnje leto. FOTO: Blaž Samec/Delo
Charles Dutoit se bo vrnil v Ljubljano tudi prihodnje leto. FOTO: Blaž Samec/Delo


Na Pergoli v atriju Križank poteka likovna kolonija. Na tej izrazito urbani koloniji, ki je ena od redkih te vrste v Evropi, kot je povedal njen selektor in predsednik strokovnega sveta Ljubljana Festivala Tomo Vran, sodelujejo štirje domači in štirje tuji ustvarjalci. Končala se bo v petek z razstavo v Viteški dvorani Križank.

Preberite še:

Komentarji: