Mark Knopfler: Večni kitaristični popotnik

Zvečer bo v ljubljanski dvorani Stožice predstavil nov album
Fotografija: Mark Knopfler je sodeloval tudi z Emmylou Harris.
Foto: promocijsko gradivo
Odpri galerijo
Mark Knopfler je sodeloval tudi z Emmylou Harris. Foto: promocijsko gradivo

Zagotovo eden najboljših kitaristov na svetu, Britanec Mark Knopfler, se ciklično vrača k nam. Nazadnje je nastopil v dvorani Stožice maja leta 2013, ko je predstavljal odličen album Privateering. Vmes je izdal svoj osmi album Tracker, tokrat pa bo predstavil nov album Down The Road Wherever, ki je njegov deveti samostojni izdelek.

Na albumu je 14 novih pesmi, ki so umirjene in elegantne, prefinjeno odigrane in prinašajo številn zanimive zgodbe. Pri Knopflerju je namreč treba vedno poudariti, da je ne le izvrsten kitarist, temveč tudi izjemen skladatelj ter pisec besedil. Zagotovo je ena redkih tako celovitih rockovskih ustvarjalnih oseb. Glasbenik, ki je v času punka uspel z veličastno rockovsko simfonieto Sultans of Swing, je kariero začel z zasedbo Dire Straits, ki je nanizala številne uspešnice, ter izdala šest izvrstnih studijskih albumov. Kasneje se je Knopfler več kot uspešno lotil samostojen kariere, pisanja glasbe za filme ter sodeloval z zelo različnimi glasbeniki.
 

Deveti solo album


Tokrat bo zvečer ob 20. uri predstavil nov album Down The Road Wherever, ki ga je posnel v svojem studiu British Grove Studios v zahodnem Londonu. Pri albumu je tesno sodeloval s producentom in večinštrumentalistom Guyjem Fletcherjem, ki je bil svojčas klaviaturist pri skupini Dire Straits. Ko se je zasedba razšla, sta nadaljevala sodelovanje. Fletcher je tudi član njegove koncertne zasedbe, znan pa je tudi po tem, da pridno skrbi za zapiske s turneje, ki jih objavlja na Knoplferjevi uradni internetni strani. In kot je pri Knopflerju v navadi na koncerih poleg zajetnega dela novih pesmi, vedno poseže tudi po svojih samostojnih uspešnicah, tistih, ki jih je napisal za filme, ter seveda za skupino Dire Straits.

O nastopanju v živo pravi, da so »moje pesmi narejene za izvajanje v živo. Všeč mi je celoten proces njihovega nastajanja, nato pa jih posnamem z bendom, a najboljši del pride potem, ko jih igramo v živo na koncertih. Uživam v celotnem cirkusu, ki potuje od mesta do mesta in sodelovati s takimi glasbeniki je popoln užitek. Zato se veselim vsake turneje posebej.« Perfekcionist, kot je, ima na turneji pravi mini rock orkester desetih članov s katerimi večinoma sodeluje že več kot dve desetletji. To so poleg že omenjenega klaviaturista Guyja Fletcherja še Richard Bennett (kitara), Jim Cox (klavir), Mike McGoldrick (piščalka in flavta), John McCusker (strgalnik), Glenn Worf (bas), Danny Cummings (tolkala) in Ian Thomas (bobni). Novejša člana pa sta še Graeme Blebins (saksofon) in Tom Walsh (trobenta).
 

Precej avtobiografski album


Mark Knopfler, veličasten mojster uglajenega igranja kitare.<br />
Foto: Derek Hudson
Mark Knopfler, veličasten mojster uglajenega igranja kitare.
Foto: Derek Hudson

Album je Knopfler napovedal kot zbirko pesmi, ki so jih inspirirale različne stvari in dogodki, med katerimi jih je kar nekaj avtobiografskih, od zgodnjih dni v Deptfordu z zasedbo Dire Straits, do zgodbe zablodelega nogometnega navijača, ki se je izgubil v tujem mestu, glasbenika, ki se z avtoštopom vrača domov v snežnem metežu, do človeka, ki se je zasedel v brezčasnosti lokalne cenene restavracije. Down The Road Wherever pa je napovedal s preprostim videosinglom Good on You Son. Vsekakor ima Knopfler izvrsten dar opazovanja in moč to običajnost preliti v poetičnost glasbenih biserov.

»Down The Road Wherever je verz iz pesmi One Song At A Time s tega albuma. Prijatelj Chet Atkins mi je nekoč povedal, da se je iz revščine izkopal z eno pesmijo naenkrat in to je ostalo v mojih mislih. Prišel sem do starosti, ko sem v življenju napisal že kar nekaj pesmi. Down The Road Wherever se zdi kot nekaj, kar sem vedno počel,« je povedal o naslovu albuma Mark Knopfler. Vse pesmi je napisal Knopfler, z izjemo Just A Boy Away From Home, pri kateri si zasluge deli z ustvarjalnim dvojcem Rodgersem and Hammersteinom, saj v pesmi uporabi delček himne navijačev nogometnega kluba Liverpool You’ll Never Walk Alone.

Dire Straits so bili nenavadni sodobniki punku.<br />
Foto: arhiv skupine
Dire Straits so bili nenavadni sodobniki punku.
Foto: arhiv skupine

 

Njegova glasba se je vedno odlično prodajala


Ta 69 let star glasbenik je kot eden vodilnih kitaristov prodal več kot 120 milijonov albumov, tako s skupino Dire Straits, kot tudi v samostojni karieri. Večnosti je zapisal številne pesmi, med katerim so tudi Money For Nothing, Brothers in Arms, Sultans Of Swing, Romeo & Juliet, Walk Of Life in številne druga. Izdal je devet samostojnih albumov in posnel glasbo za deset filmov, kot so Lokalni junak, Cal, Zadnji odcep za Brooklyn, Princesa nevesta in Altamira. Sodeloval z zelo različnimi glasbeniki predvsem countyjaške provenience. Začel je s projektom The Notting Hillbillies ter nadaljeval z mojstorm fingerpicking igranja kitare Chetom Atkinsom na albumu Neck And Neck ter naredil veličastno sodelovanje z legendarno ameriško glasbenico z Emmylou Harris na albumu All The Roadrunning, kateremu je sledila še živa različica Real Live Roadrunning. Knopfler je tudi produciral nekaj albumov, med drugim Infidels Boba Dylana, Knife skupine Aztec Camera, Miracle izrednega Willy DeVilla, Land of Dreams posebnega Randyja Newmana ter The Sailor's Revenge mladega Bapa Kennedyja.

Komentarji: