Umrl je avtor glasbe za film Grk Zorba

Mikis Theodorakis je bil svetovno znan skladatelj in borec.
Fotografija: Slovel je po svojem domoljubju.  FOTO: Wikipedia
Odpri galerijo
Slovel je po svojem domoljubju.  FOTO: Wikipedia

V 97. letu je v Atenah umrl priznani grški skladatelj in pevec Mikis Theodorakis, ki je najbolj znan po glasbi za filmsko klasiko Grk Zorba iz leta 1964, sicer pa je napisal več kot tisoč pesmi, kantat, simfonij in več oper, v katerih se je lotil velikih klasičnih tragedij.

image_alt
Harmonika diha tango


Če se mednarodno Theodorakisa najbolj povezuje s filmom Grk Zorba, pa tudi z glasbo za druge filmske uspešnice, denimo za film Z iz leta 1969 in Serpico iz leta 1974, pa so ga rojaki cenili predvsem zaradi velikih liričnih ciklusov in bojnih pesmi, naperjenih proti grški hunti med letoma 1967 in 1974.

Theodorakis je bil rojen 29. julija 1925 na otoku Hios. Glasbo je začel komponirati pri 12 letih in se ji tedaj zaprisegel. Med drugo svetovno vojno, po okupaciji Grčije, ki so jo zasedle nemške, italijanske in bolgarske enote, je Theodorakis pri zgolj 17 letih, postal borec za svobodo, v državljanski vojni (1947–1949) pa se je postavil na stran levice.

V boju proti hunti so ga po letu 1967 tudi zaprli in mučili. Izpuščen je bil leta 1970, ko je odpotoval v Pariz, kjer je štiri leta preživel v izgnanstvu, nato pa so ga v rodni Grčiji sprejeli kot heroja.
Glasbeni velikan je nekoč dejal, da je številna dela napisal po zaporih, svoj prvi simfonični koncert pa celo v koncentracijskem taborišču. Sicer je pisal tako opere kot komorno glasbo, pa tudi popularne skladbe in glasbo za gledališče – po tujih virih naj bi jih bilo skupaj več kot tisoč.

Za svoje delo je prejel več nagrad, med njimi bafto za glasbo za film Z, na World Soundtrack Awards nagrado za življenjsko delo na področju ustvarjanja filmske glasbe in tudi glasbeno nagrado organizacije Unesco.

Grk Zorba je črno-beli film izpod režijske taktirke Michaela Cocoyannisa, v naslovni vlogi blesti Anthony Quinn, pred kamero mu družbo delata Irene Papas in Lila Kedrova. Prislužil si je tri oskarje in sedem nominacij, posnet je bil na Kreti, sloviti prizor plesa sirtaki pa je bil posnet na plaži pri kraju Stavros.

Zgodba filma se dogaja na Kreti in pripoveduje o prijateljstvo med Basilom, ki ga igra Alan Bates, in Zorbo. Prvi je zadržan pisatelj grškega porekla, ki je bil vzgojen v Angliji, drugi pa glasen in radoživ domačin, ki pooseblja vse, česar Basil nima. Med njima se splete zanimiva dinamika. Film je bil izjemno uspešen, posneli so ga za slabih 800.000 dolarjev, zaslužil pa jih je med 19 in 24 milijoni dolarjev. Večina ne ve, da je film temeljil na adaptaciji romana The Life And Times Of Alexis Zorba pisatelja Nikosa Kazantzakisa, ki je izšel leta 1946.

Preberite še:

Komentarji: