Mojmir Sepe - Jubilej velikana slovenske glasbe

Skladatelj, ki je ustvaril vrsto večnih melodij, najbolj znana je Poletna noč.
Fotografija: Mojmir Sepe je postavil temelje za slovensko popevko. Foto Iva Gruden
Odpri galerijo
Mojmir Sepe je postavil temelje za slovensko popevko. Foto Iva Gruden

Bojan Adamič, Jure Robežnik, Jože Privšek in Mojmir Sepe, ljubkovalno ga kličejo Mojzes, so glasbena štiriperesna deteljica, ki je definirala zvok slovenske popularne glasbe. Njihove melodije so številna besedila in poezijo povezale v celoto, ki je zaznamovala tisto, čemur danes pravimo zlato obdobje slovenske popevke.

V okviru praznovanja 90. rojstnega dne Mojmirja Sepeta bo na Ljub­ljana Festivalu poseben glasbeni večer. Nastopili bodo Simfonični orkester in Big Band RTV Slovenija pod dirigentskim vodstvom Patrika Grebla, solista Klemen Golner (klavir) in Tomaž Gajšt­ (krilni rog) ter pevki Eva Hren in Nina Strnad. Rezervni termin v primeru slabega vremena je 9. julij. Simfonični orkester RTV Slovenija se bo s koncertom poklonil njegovemu obsežnemu simfoničnemu delu, njegovi filmski glasbi in vsem znanim ­popevkam.


Mojzes trobentač


Mojmir Sepe je po študiju trobente med letoma 1949 in 1970 igral v Plesnem orkestru Radia ­Ljubljana, vmes ustanovil Ansambel Mojmirja Sepeta ter posnel eno od prvih jazzovskih plošč v ­Jugoslaviji. Nato je postal urednik za zabavno glasbo na Radiu Ljubljana in bil aktiven tudi kot skladatelj. V šestdesetih in sedemdesetih letih je bil redni dirigent in avtor skladb na Slovenski popevki. Upravičeno ga lahko imenujemo pionirja slovenske popevke in šansona. V slovensko glasbeno zavest se je zapisal z zimzelenimi skladbami, ki še danes doživljajo priredbe. Z ženo, eno od največjih slovenskih šansonjerk Majdo Sepe, je ustvaril vrsto ganljivih melodij, s Franetom Milčinskim - Ježkom pa pričaral veliko hudomušno prikupnih ali sarkastično temačnih skladb.


 

Brez besed


Med evropskimi skladatelji se je edini kar dvakrat uvrstil na Pesem Evrovizije. Prvič leta 1966 kot predstavnik Jugoslovanske radio­televizije s pesmijo Brez besed v izvedbi Berte Ambrož, ko je zasedel sedmo mesto, ter pozneje, ko so melodijo vzeli za svojo Španci, še s pesmijo Eres tu v izvedbi zasedbe Mocedades, ki je zasedla drugo mesto.

Tega nenavadnega dogodka se je spomnil v intervjuju z Vesno Milek. »Veste, skladba Brez besed ima precej nenavadno zgodovino. Spomnim se, da je bil škandal že v Beogradu, ko so razglasili zmagovalko Berto Ambrož. Občinstvo je žvižgalo in protestiralo, ker so imeli takrat svojega favorita. Na Evroviziji je dokazala, kako dobra je. Na stavnicah so ji pripisovali zmago, potem je zasedla sedmo mesto. Nekaj let pozneje, mislim, da leta 1973, so s sumljivo podobno skladbo nastopili Španci – Eres tu. Mnogi so bili prepričani, da je plagiat.«



Patrik Greblo bo dirigiral na slavnostnem koncertu. FOTO: Jože Suhadolnik
Patrik Greblo bo dirigiral na slavnostnem koncertu. FOTO: Jože Suhadolnik




Nina Strnad bo na koncertu zapela štiri Sepetove skladbe. FOTO: Blaž Samec
Nina Strnad bo na koncertu zapela štiri Sepetove skladbe. FOTO: Blaž Samec






Komentarji: