Orkester Slovenske filharmonije in poklon Marjanu Kozini

Slovenska filharmonija, Ljubljana. Koncert nocoj ob 20. uri.
Fotografija: Natalie Clein. FOTO: Sussie Ahlburg
Odpri galerijo
Natalie Clein. FOTO: Sussie Ahlburg

Orkester Slovenske filharmonije, ki praznuje 70-letnico obstoja, bo nocoj pod vodstvom ruskega dirigenta Dmitrija Lissa, ki velja za enega najboljših v svoji generaciji, nastopil z britansko violončelistko Natalie Clein (na fotografiji). Koncert bo tudi priložnost za poklon slovenskemu skladatelju Marjanu Kozini (1907–1966), enemu treh pobudnikov ustanovitve Slovenske filharmonije in njenemu prvemu direktorju.

Ob koncertu, ki bo zasnovan na skladbah F. J. Haydna in L. van Beethovna – oba sta zapisana med častne člane Slovenske filharmonije oziroma njene predhodnice, Filharmonične družbe –, bodo namreč na ta elitni seznam uvrstili tudi Kozino. Koncert bo uvedla njegova znana Bela krajina.
 

Že pri šestnajstih glasbenica leta


Violončelistka Natalie Clein je sicer s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije sodelovala že leta 2016, zanimiv pa je tudi podatek, da jo je BBC že pri njenih šestnajstih letih imenoval za glasbenico leta. Zdaj poučuje na Kraljevem glasbenem kolidžu v Londonu in je rezidenčna umetnica na Univerzi v Oxfordu, igra pa na violončelo Simpson Guadagnini iz leta 1777.

Koncert v Slovenski filharmoniji, ki spada tudi v program 66. Ljubljana Festivala, se bo začel ob 20. uri, poleg Bele krajine pa bosta na programu Haydnov Koncert za violončelo in orkester v D-duru in Beethovnova Simfonija št. 6 v F-duru, »Pastoralna«.

Komentarji: