Pliš predstavljajo video za nov singel Kužija

Zasedba, ki je začela kot duet, počasi nabira pesmi za nov album.
 
Fotografija: Pliš obožujejo kužije, pa muce, pa papagaje, pa krokodile, pa slone, pa mravlje … Foto Arhiv Zasedbe
Odpri galerijo
Pliš obožujejo kužije, pa muce, pa papagaje, pa krokodile, pa slone, pa mravlje … Foto Arhiv Zasedbe

Skupina Pliš nima rada žanrskih opredelitev, pa tudi tematike si zelo svobodno izbira. Rada poudari humorno noto tako v besedilih, glasbi, kot v spremljajočih videih. Tokrat se je vse to združilo v videosinglu Kužija, ki opeva zelo pogost pojav v družinah z malimi otroki, ki si zaželijo kužija. In ker so člani zasedbe Pliš odrasle osebe, jim ni več treba prosjačiti za dovoljenje, da bi meli domače živali in jih tako kar zbirajo.
 
Plišasta Aleksandra Ilijevski s plišastim kužijem. Foto Arhiv Zasedbe
Plišasta Aleksandra Ilijevski s plišastim kužijem. Foto Arhiv Zasedbe


Z najnovejšim videosinglom Kužija zasedba ohranja duhovito in neobremenjeno pop formo. Avtor glasbe in besedila Marko Gregorič je o tem povedal, da je pesem Kužija nastala po je resničnih dogodkih. »Kužija sva si s sinom zaželela oba in zdaj ga tudi imamo, že drugega. Kaj pa vi? Koliko kužijev imate? Mi podpiramo idejo, da bi naši potomci še naprej srečno živeli s kužiji. Sam je pa res, da kakajo ... Skratka, če imate večjo kvadraturo doma, jo obvezno napolnite s srečnimi kužiji. Kužiji vas bodo imeli radi tudi, ko vas nihče drug ne bo.«
 
Zasedba Pliš sta sprva bila vokalistka Aleksandra Ilijevski in Marko Gregorič na kitari in kontrabasu. Zadnjih šest let sta polnopravna člana tudi Murat kot beatboxer in Tomaž Gajšt na trobenti in klaviaturah, občasno pa se na oder pritihotapi tudi Jurij Zrnec. Ko sta leta 2012 duet Pliš posnela prvi singel z naslovom Metulji, je to bila tudi najbolj predvajana skladba v tistem letu, leta 2015 pa je kvartet posnel odlično sprejet prvenec z naslovom Plošča za dve osebi. Brez obremenitev se sprehajajo med lahkotnim jazzom, simpatično pop senzibilnostjo, spevno plesnostjo ter intimnimi baladami. Na youtubu pa tudi mrgoli izjemnih plišastih priredb, ki se jih radi lotijo za sprostitev.
 


Komentarji: