Pred natanko 50 leti The Beatles zakorakali čez »najslavnejši prehod za pešce«

Fotografija je nastala ob 11.35, to uro pa so izbrali, da bi se izognili oboževalcem.
Fotografija: Fotografija je nastala ob 11.35. FOTO: Iain Macmillan
Odpri galerijo
Fotografija je nastala ob 11.35. FOTO: Iain Macmillan

Abbey Road je enajsti studijski album skupine The Beatles, za mnoge njihov najboljši. Izdali so 26. septembra leta 1969. Pri reviji Rolling Stone so Abbey Road uvrstili na 14. mesto na lestvici petstotih najboljših albumov vseh časov. 

prihodnji mesec bo tako minilo 50 let od izida enega najbolj znani glasbenih izdelkov, danes pa natanko toliko mineva od nastanka znamenite fotografije, ki jo je liverpoolska četverica posnela in uvrstila na naslovnico plošče. Takšna obletnica seveda ne more iti mimo brez posebne obeležitve. 

Več sto oboževalcev skupine The Beatles je danes pred londonskim studiem Abbey Road tako obeležilo obletnico nastanka znamenite fotografije korakajoče skupine. Na prehod za pešce, preko katerega se je za fotografijo sprehodila četverica, so se številni oboževalci zbrali natanko pet desetletij po tem dogodku.

Naslovnica albuma Abbey Road zasedbe The Beatles je ena od najbolj prepoznavnih naslovnic v zgodovini glasbe. Ikonično fotografijo Johna Lennona, Paula McCartneyja, Georgea Harrisona in Ringa Starra je 8. avgusta 1969 na ulici Abbey Road pred studiem EMI posnel škotski fotograf Iain Macmillan.

Danes so se na Abbey Road zbrali številni oboževalci in posnemovalci The Beatles. FOTO: Henry Nicholls/Reuters
Danes so se na Abbey Road zbrali številni oboževalci in posnemovalci The Beatles. FOTO: Henry Nicholls/Reuters


V tem londonskem studiu so The Beatles poleti 1969 snemali album, ki nosi ime po ulici z naslovnice, pa tudi sicer so večino svoje glasbe posneli prav v EMI-ju, ki se je pozneje preimenoval v Abbey Road Studios.

Fotografija je nastala ob 11.35, to uro pa so izbrali, da bi se izognili oboževalcem, ki so vedeli, da člani zasedbe v studio običajno prispejo sredi popoldneva. Macmillan je naredil šest posnetkov. Fotografiranje naj bi trajalo okoli 10 minut, za naslovnico albuma pa je bila uporabljena peta fotografija. Album Abbey Road je izšel 26. septembra 1969.

Jubilej je obeležil tudi tribute band zasedbe Fab Gear, katerega člani so se pripeljali z rolls royceom, prebarvanim v psihedelične barve.

Več iz te teme:

Komentarji: