Siddharti tri zlate piščali

Glasbena nagrada: Zala Kralj & Gašper Šantl sta novinca leta 2018
 
Fotografija: Letošnji nagrajenci Zala Kralj & Gašper Šantl in Siddharta Foto Zlata Piščal
Odpri galerijo
Letošnji nagrajenci Zala Kralj & Gašper Šantl in Siddharta Foto Zlata Piščal

V Ljubljani so že petič zapored, podelili glasbene nagrade zlata piščal. Društvo Zlata piščal je s pomočjo akademije, ki je ocenjevala glasbeno bero leta 2018, podelilo pet nagrad. Skladba leta 2018 je postala Meddrevesa Siddharte, ki je postala tudi izvajalec leta, hkrati pa si je za album Nomadi prislužila naziv album leta. Novinca leta 2018 sta po mnenju akademije Zala Kralj & Gašper Šantl, nagrado za življenjsko delo pa je prejel Janez Bončina Benč.
 
Glasbene nagrade zlata piščal so edine slovenske glasbene nagrade in prava referenca, kar najbolj dokazuje zanimanje in izkazano spoštovanje glasbenikov ob prejemu nagrade ali nominaciji. Obstaja tudi finančna plat nagrade, in sicer dobijo prejemniki še tisoč evrov, nagrajenec za življenjsko delo pa dva tisoč.
 
Nagrade zlata piščal vsako leto izbira in podeljuje akademija, v katero so letos povabili 91 članov z različnih področij, povezanih z glasbo - od glasbenih urednikov, novinarjev specialistov, producentov, organizatorjev glasbenih dogodkov, intelektualcev s področja kulture. Nominirance so med več sto kandidati, ki so svoja dela objavili v letu 2018, najprej izbirali v prvem krogu. Tisti, ki so prejeli točke, so se nato uvrstili v drugi krog, kjer se je prvih pet v posamezni kategoriji prebilo med nominirance, najvišje število točk pa je prineslo nagrado.
 
Kot preddogodek pa je IPF še predstavil lansko statistiko predvajanja glasbe na slovenskih radijskih programih. Med prvimi dvajsetim ni nobenega slovenskega izvajalca. Najboljša je bila Alya na 25. mestu s skladbo Srce za srce, ki je tako postala najpogosteje predvajan domača pesem leta 2018.



Komentarji: