Umrl je Peter Tork, član The Monkees

Poslovil se je v starosti 77 let. The Monkees so v 60. letih minulega stoletja nastali tako rekoč projektno, kot ameriški odgovor na zasedbo The Beatles.
Fotografija: Peter Tork je bil klaviaturist in basist skupine. FOTO: Wikipedia
Odpri galerijo
Peter Tork je bil klaviaturist in basist skupine. FOTO: Wikipedia

V starosti 77 let je umrl Peter Tork, ob Davyju Jonesu, Mickyju Dolenzu in Michaelu Nesmithu član ameriške skupine Monkees. Kot najstniška senzacija so zasloveli v poznih 60. letih, potem ko je njihova televizijska oddaja čez noč dosegla uspeh.

Nastali so tako rekoč projektno, kot ameriški odgovor na zasedbo The Beatles. »Svet jih je ljubil, pa tudi zvok iz severnozahodnih obronkov Anglije je bil nekaj, česar si je Amerika močno želela,« je njihovo združitev pojasnil angleški glasbeni kritik Paul Gambaccini.



Jones, Dolenz, ki ima tudi slovenske korenine, Nesmith in Tork so leta 1966 skoraj čez noč postali pop idoli, čeprav se med sabo niti niso poznali. Producenti so jih vse namreč potegnili kar s ceste in jih nato vzgojili v glasbene zvezdnike. Zakaj? Ker sta bila producenta pač navdušena nad A Hard day's night, filmom o zasedbi The Beatles.

Micky Dolenz, ki ima tudi slovenske korenine, Mike Nesmith, Davy Jones in Peter Tork so leta 1966 skoraj čez noč postali pop idoli. FOTO: Mark Terrill/AP
Micky Dolenz, ki ima tudi slovenske korenine, Mike Nesmith, Davy Jones in Peter Tork so leta 1966 skoraj čez noč postali pop idoli. FOTO: Mark Terrill/AP


V trinajstih mesecih so štirikrat zasedli vrh najbolj poslušanih albumov. Da so se na glasbenih lestvicah lahko obdržali, pa so morali biti kljub vsemu tudi glasbeno nadarjeni. Še posebej Jones je imel »fenomenalno karizmo«. Leta 2008 so ga na portalu Yahoo! Music uvrstili med deset najbolj prepoznavnih najstniških idolov.

Jones je umrl leta 2012, Torku pa so že pred desetletjem diagnosticirali redko obliko raka na jeziku.



Komentarji: