Chimamanda Ngozi Adichie dobitnica nagrade Pen Pinter

Angleško združenje Pen nagrado za družbeni angažma podeljuje britanskim pisateljem ali pisateljem, živečim v Veliki Britaniji.
Fotografija: Chimamanda Ngozi Adichie. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Chimamanda Ngozi Adichie. FOTO: Reuters

Nigerijska pisateljica Chimamanda Ngozi Adichie je dobitnica nagrade Pinter, ki jo angleško združenje Pen za družbeni angažma podeljuje britanskim pisateljem ali pisateljem, živečim v Veliki Britaniji. Po besedah vdove pokojnega Harolda Pinterja in ene od članic žirije Antonie Fraser je avtorica pogumna in neposredna, kar je Pinter izjemno cenil.

»Občudovala sem talent Harolda Pinterja, njegov pogum, njegovo predanost resnici, zato mi je v čast, da sem dobitnica nagrade, poimenovane po njem,« je po pisanju britanskega časnika The Guardian ob razglasitvi prejemnika nagrade povedala Chimamanda Ngozi Adichie (1977).
 

Večkrat nagrajena pisateljica


Je že večkrat nagrajena pisateljica. Romaneskni prvenec Škrlatni hibiskus (2004) ji je prinesel literarno nagrado držav Commonwealtha, roman Polovica rumenega sonca (2006) nagrado orange, roman Amerikanka (2013) pa nagrado ameriških literarnih kritikov. Vsi trije so v slovenskem prevodu izšli pri založbi Sanje.

Avtorica je znana tudi po svojih esejih in govorih TED. Nazadnje je izdala manifest Dear Ijeawele, A Feminist Manifesto in Fifteen Suggestions, ki ga je začela pisati kot nasvet prijateljici o tem, kako naj vzgoji hčerko kot feministko. O feminizmu je leta 2013 spregovorila tudi na dogodku TED. Njen govor We Should All Be Feminists je kasneje izšel v knjižni obliki in ga je Švedski ženski lobi v sklopu kampanje posredoval 16-letnicam. Izsek njenega govora se je pojavil tudi v pesmi Beyonce ***Flawless.

»V današnjem času privatiziranega in oglaševanega samega sebe je Chimamanda Ngozi Adichie izjema, ki nasprotuje pravilu,« je povedala predsednica žirije Maureen Freely iz angleškega združenja Pen in dodala: »V svoji fikciji, pa tudi v esejih in TED govorih, zavrača kategorizacije drugih. Z izjemnim razumevanjem spola, rase in globalne neenakosti nas vodi skozi revolucijska vrata identitete, ki nas osvobajajo.«
 

V spomin na Nobelovca Harolda Pinterja


Žirijo so poleg pokojnikove vdove ter biografinje in zgodovinarke Antonie Fraser in Maureen Freely sestavljali še predsednik angleškega Pen Philippe Sands, pisateljica in kritičarka Alex Clark in pesnik Inua Ellams.

Nagrada je bila v spomin na dramatika in dobitnika Nobelove nagrade Harolda Pinterja ustanovljena leta 2009, leto po njegovi smrti. Podelijo jo pisatelju ali pisateljici, ki z intelektualno ostrino skuša »opredeliti pravo resnico naših življenj in naše družbe«. Med dobitniki nagrade so Margaret Atwood, Salman Rushdie in Tom Stoppard.

Dobitnik skupaj z žirijo pomaga izbrati tudi prejemnika nagrade za pogum (International Writer of Courage Prize), s katero nagrajujejo pisatelje, ki so zaradi izražanja svojih stališč preganjani. Nigerijska pisateljica ga bo razglasila na slovesnosti ob prejemu nagrade, ki bo 9. oktobra v Britanski knjižnici.
 

Komentarji: