Odmevne knjige prihajajoče sezone

Novo programsko leto obljublja široko paleto atraktivnih izdaj
Fotografija: KnjizneIzdaje2019
Odpri galerijo
KnjizneIzdaje2019

V ljubljanskem konzorciju je danes Mladinska knjiga predstavila program letošnjih knjižnih izdaj, ki prinaša vrsto odmevnih naslovov, tako svetovno uveljavljenih avtorjev kot domačih peres. Prihajajoče izdaje so nam predstavili glavni urednik Mladinske knjige Bojan Švigelj, vodja uredništva leposlovja Andrej Ilc in vodja knjižnega založništva Tatjana Cestnik.

Uvodoma so navedli statistiko lanskega leta, ki nam je zgolj v knjižnem založništvu prinesla 251 novosti in 106 ponatisov v skupni nakladi 674.312 izvodov. Skupna naklada vseh izdaj Mladinske knjige pa je presegla milijon enot. Najbolj uspešna knjiga lanskega leta je bila Modrost volkov Elli H. Radinger, drugo mesto je zasedla knjiga Kako izgoreti Aljoše Bagola (na visoko mesto se je zavihtela, čeprav je izšla konec leta), tretja pa je bila uspešnica Popolna omama, Droge v Tretjem rajhu Normana Ohlerja.

Urednik so pripravili razgiban program 2020. Foto Andrej Predin
Urednik so pripravili razgiban program 2020. Foto Andrej Predin


Tudi letošnji program nam bo postregel z vrsto odmevnih del, tako da je težko izbrati, katera izpostaviti. Med otroškim in mladinskim leposlovjem bo veliko pozornosti pritegnila težko pričakovana zbirka pravljic slovitega Hansa Christiana Andersena Zlate Andersenova pravljice. »Hans Christian Andersen je avtor več kot 150 pravljic, v slovenščino jih je prevedenih polovica, ne veliko več,« je povedal Andrej Ilc. »Zadnjih 20 let jih beremo v prevodu iz danščine Silvane Orel Kos. Letos bomo izdali posebno izdajo 50 pravljic z ilustracijami cele kupice slovenskih ilustratorjev. Največ sta ga ilustrirali Marija Lucija Stupica in Marlenka Stupica, eno celo knjigo je ilustrirala tudi Suzi Brilej.« V prihajajoči knjigi bo vsaka pravljica bogato ilustrirana, ne zgolj z eno ilustracijo. Ponovno knjižno izdajo bo dočakala tudi Hana Stupica. Gre za knjigo Zajčkova hišica Anje Štefan, ki ima, kot zanimivost, rojstni dan 2. aprila, tako kot Andersen.



Omeniti velja tudi izid kartonke Enci Benci na Kamenci, knjige Miceno svobodno ljudstvo Terryja Prachetta in z modro ptico nagrajene knjige Skrivno društvo KRVZ Simone Smenič. V kategoriji Nova slovenska knjiga bomo brali Aleša BergerjaVicmaher, Brino SvitNove definicije ljubezni in Carlosa Pascuala Kronike (knjiga je pisana v španščini, a bo najprej izšla v slovenščini). Na balkon visoke hiše je naslov prihajajoče antologije najkrajše slovenske pripovedi. Zanimivo branje bo prevod korejske avtorice Han Kang Vegetarijanka, zabavne in inteligentne knjige Ljubezen v krizi Daniele Krien, prihaja tudi aktualna knjiga Harukija Murakamija Uboj Komturja, listali bomo Sirene, ki so prvenec Josepha Knoxa, nove zvezde kriminalke, in seveda težko pričakovano knjigo Število prebivalcev: 990 – nespornega kralja švedskega noirja Joja Nesbøja.

...
...

Komentarji: