Odpovedani izid senatorjeve knjige

V založbi Simon & Schuster so se odločili, da ne bodo izdali knjige republikanskega senatorja Hawleya: pravico bo iskal na sodišču.
Fotografija: »Se vidimo na sodišču,« je založbi Simon & Schuster, ki noče izdati njegove knjige, požugal senator Josh Hawley. Foto AFP
Odpri galerijo
»Se vidimo na sodišču,« je založbi Simon & Schuster, ki noče izdati njegove knjige, požugal senator Josh Hawley. Foto AFP

Založba Simon & Schuster je odpovedala izid knjige republikanskega senatorja Josha Hawleya Tiranija velikih tehnoloških podjetij zaradi njegovega obnašanja ob vdoru v poslopje kongresa na Kapitolskem griču. Izid dela senatorja iz Misurija je bil napovedan za 21. junij, a se je založba po tehtnem premisleku odločila, da knjige zaradi njegove podpore zagovornikom Donalda Trumpa in njegovega dvoma o izidu predsedniških volitev ne bo izdala.

V sporočilu za javnost so zapisali, da so se tako odločili po washingtonskih dogodkih sredi prejšnjega tedna. »Te odločitve nismo sprejeli z lahkoto. Kot založba bo naše poslanstvo zmeraj omogočati najrazličnejše glasove in stališča, hkrati pa se zavedamo svoje širše državljanske odgovornosti, zato ne moremo podpreti senatorja Hawleyja po tistem, ko je bil vpleten v nekaj, kar je nevarna grožnja naši demokraciji in svobodi.«

image_alt
Izid knjige Trumpove nečakinje vendarle začasno ustavljen


Hawley je založbi odgovoril na twitterju: »To ne bi moglo biti bolj orwellovsko. Simon & Schuster odpoveduje pogodbo, ker sem zastopal svoje volivce in v senatu debatiral o volilni integriteti, ki so jo zdaj označili za vstajo. To je neposredni napad na prvi ustavni amandma. Objaviti se sme le tisto, kar je bilo odobreno. To je levica, ki poskuša utišati vsakogar, ki se z njo ne strinja. Kolikor je mogoče, se bom boril proti kulturi prepovedovanja. Se vidimo na sodišču.« Založba mu je odgovorila s prepričanjem, da deluje skladno s podpisano pogodbo.

Hawley je pogosto kritiziral velika tehnološka podjetja, Googlu, Facebooku, Twitterju, Amazonu in drugim je očital protikonservativno usmerjenost in monopolni nadzor spletnega trga. »V času, ko spletne platforme krojijo izid volitev, prepovedujejo zanje neprijetna politična stališča, v žepe politikov trpajo na stotine milijonov dolarjev in naše otroke navajajo na odvisnost od zaslonov, sem hotel opozoriti na roparske barone sodobnega časa,« je zapisal Hawley.

»Borim se za ohranitev ameriške populistične demokracije, tudi zato sem napisal to knjigo.« Hawley je že leta 2016, ko je postal državni tožilec, začel preiskave proti Facebooku in Googlu zaradi domnevnih kršitev protimonopolne zakonodaje.

image_alt
Bolton lahko objavi svojo kritiko Donalda Trumpa


Založba Simon & Schuster, o kateri je največja založba Penguin Random House konec lanskega leta objavila, da jo kupuje, je po poročanju časnika New York Times v zadnjih letih izdala niz političnih uspešnic, knjigo Mary L. Trump Preveč in nikoli dovolj: kako je moja družina ustvarila najbolj nevarnega človeka na svetu, Bes Boba Woodwarda, delo Johna Boltona Soba, kjer se je zgodilo: spomini iz Bele hiše, a tudi dela konservativnih avtorjev, kakršna sta Sean Hannity in Tucker Carlson.

Leta 2017 je bila založba Simon & Schuster na udaru javnosti po tistem, ko je po zagovarjanju pedofilije odpovedala izid dela desničarskega komentatorja Mila Yiannopoulosa. V založniški reviji Publishers Weekly so objavili, da je konec prejšnjega tedna ameriška nacionalna koalicija proti cenzuri izrazila javnosti globoko zaskrbljenost, češ da odpoved pogodbe slabi svobodo izražanja, v New York Timesu pa so se vprašali, katera založba bo sploh pripravljena izdati knjigo spominov Donalda Trumpa. 

Komentarji: