Pisan seznam kandidatov za alternativno Nobelovo nagrado

Gre za priznanje, ki naj bi nadomestilo uradno nagrado.
Fotografija: Na širšem seznamu za alternativno Nobelovo nagrado je tudi Margaret Atwood. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Na širšem seznamu za alternativno Nobelovo nagrado je tudi Margaret Atwood. FOTO: Reuters

Švedski knjižničarji so sestavili širši seznam avtorjev, ki so v finalu za alternativno Nobelovo nagrado. Nekateri pravijo, da je zelo eklektičen.

Na njem je 46 kandidatov, med katerimi so tako večni kandidati za »klasično« Nobelovo nagrado, kot so Cormac McCarthy, Margaret Atwood, Ngũgĩ wa Thiong’o, Amos Oz, Thomas Pynchon, Don DeLillo in Haruki Murakami, pa tudi nekaj svežih ali pa  presenetljivih literarnih imen, kot so finska vzhajajoča zvezda Sofi Oksanen, zadnja dobitnica mendarodnega bookerja Olga Tokarczuk, nigerijsko-ameriška pisateljica Nnedi Okorafor, britanska avtorica J. K. Rowling, italijanska pisateljica Elena Ferrante, ki piše pod psevdonimom, ter ameriška pevka Patti Smith. Zadnja bi bila, če bi ji dali nagrado, zagotovo predmet polemik, kot se je zgodilo ob nagradi Bobu Dylanu.


Spolne kvote


Najpresenetljivejši element alternativne Nobelove nagrade pa niso imena, temveč spolne kvote. V ožjem izboru bodo namreč štirje nominiranci, dva ženskega in dva moškega spola. Tri bodo izglasovali ljudje preko spleta, četrtega pa bodo imenovali švedski knjižničarji. Glasovanje poteka do 14. avgusta. Dobitnika bo nato med temi štirimi kandidati izbrala komisija Nove akademije.


Literatura je prostor odprtosti


Gre za nagrado, ki bi rada nadomestila uradno Nobelovo nagrado. Te Švedska akademija letos ne bo podelila, saj je to ustanovo dodobra pretresel škandal zaradi spolnega nadlegovanja. Alternativna Nobelova nagrada je akcija Nove akademije, združenja 126 ljudi, ki delujejo v švedski kulturi. Z nagrado hočejo opomniti javnost, da je literatura prostor demokracije, odprtosti, sočutja in spoštovanja. Dobitnik alternativne Nobelove nagrade bo znan 14. oktobra letos. Njena vrednost naj bi bila 149 tisoč dolarjev oziroma milijon švedskih kron, denar pa naj bi zbrali z donacijami.

Komentarji: