Tudi e-knjige odslej nižje obdavčene

Po mnenju Evropske komisije je odločitev končni korak k temu, da ne bosta dva izdelka, tiskani in elektronski, obravnavana vsak na svoj način.
Fotografija: Foto Reuters
Odpri galerijo
Foto Reuters

Člani Ecofina, Sveta za ekonomske in finančne zadeve, ki ga sestavljajo gospodarski in finančni ministri držav članic EU, so se danes v Luksemburgu strinjali s predlogom, ki bo članicam omogočil elektronske knjige in zvočne knjige z davkom na dodano vrednost obdavčiti na enak način kot tiskane knjige.

Članice bodo lahko tudi za elektronske publikacije uporabljale znižane stopnje, nekatere tudi super znižane in ničelne stopnje, doslej so bile elektronske publikacije obdavčene po standardni stopnji, z argumentacijo, da so storitev.

Slovenija se je ves čas pogajanj strinjala s predlogom za izenačitev davčnih stopenj za tiskane in elektronske publikacije, ni pa podpirala splošne možnosti držav za uporabo super znižanih stopenj.

Direktiva bo sprejeta brez nadaljnje razprave, potem ko bo besedilo prevedeno v vse uradne jezike EU. Za odločanje o davčnih vprašanjih je potrebno soglasje članic, po posvetovanju z Evropskim parlamentom, ki je svoje mnenje podal junija lani. V medijskem sektorju so zadovoljni. Ta dolgo pričakovani korak bo evropskim medijem prihranil milijone evrov na leto, so poudarili v organizaciji News Media Europe.

Po mnenju Evropske komisije je odločitev končni korak k temu, da bosta dva izdelka, tiskani in elektronski, obravnavana vsak na svoj način. Stephen Lotinga, vodja britanske Zveze založnikov je od vlade zahteval takojšnjo uveljavitev »nepoštene in nelogične« obdavčitve: »Ni smiselno, da bi v sodobnem svetu penalizirali bralce z dodanim dvajset-odstotnim davkom, ker so izbrali digitalno. Ne bi smeli obdavčevati branja in učenja.«

Fabian Paagman in Jean-Luc Treutenaere, sopredsednika Federacije evropskih in mednarodnih knjigotržcev (EIBF), sta odločitev komentirala z mnenjem, da je znižanje obdavčitve za elektronske izdaje plod večletnega lobiranja knjigotrškega sektorja na evropski ravni.

Načrt za spremembo obdavčitve je Evropska komisija zastavila aprila 2016, predlog komisije za globoko spremembo sistema davka na dodano vrednost, so predstavili oktobra lani.

Komentarji: