Emilia Galotti, nova predstava ljubljanske Drame

Ljubljana, SNG Drama, premiera 6. 10., ob 20. uri. Ponovitve 8., 9., 12., 13., 15., 16. oktobra in 9., 13., 14., 15. in 19. novembra ob 19.30 ter 8. novembra ob 17. uri.
Fotografija: Maruša Majer in Matjaž Tribušon. FOTO: Peter Uhan
Odpri galerijo
Maruša Majer in Matjaž Tribušon. FOTO: Peter Uhan

Druga letošnja premiera na Velikem odru ljubljanske Drame prinaša predstavo Emilia Galotti, delo velikega nemškega dramatika Gottholda Ephraima Lessinga (1729–1781). Dramsko besedilo je bilo v Sloveniji prvič postavljeno v Deželnem gledališču leta 1898 v režiji Rudolfa Inemanna, 120 let kasneje pa ga je v prevodu Mojce Kranjc na oder postavil Igor Vuk Torbica, eden najbolj vznemirljivih režiserjev mlajše generacije z območja nekdanje Jugoslavije, ki v ljubljanski Drami režira prvič.

Naslovno vlogo bo interpretirala Maruša Majer, nova članica ansambla SNG Drama. Kot so zapisali v gledališču, Lessingova žaloigra Emilia Galotti govori o dekletu, ki se – ukleščeno med ponotranjenimi patriarhalnimi konvencijami ultrakatoliške italijanske družbe 18. stoletja in izsiljenim razkrivanjem lastnih prepovedanih nagonov – odloči za smrt. Emilia doživlja velik razkol med vrednotami očeta Odoarda Galottija (Matjaž Tribušon), ki jih je tudi sama družbeno ponotranjila, in privlačnim, drugim in drugačnim svetom, ki ga predstavlja zapeljivi Hettore Gonzaga, princ Guastalski (Aljaž Jovanović).

Zatiranje strasti je Emilijina velika vrlina in hkrati moč, saj se naslovna junakinja, da ne bi pod pritiski lažne meščanske morale oskrunila očetove časti, pa tudi zato, ker ugotovi, da ji kot ženski v obstoječem družbenem sistemu niti očetov niti prinčev svet ne omogočata pozitivnega izhoda, raje odloči za tragičen konec.

Komentarji: