Ivo Ban nagrajen za življenjsko delo

Doslej je odigral več kot petdeset filmskih vlog, skupaj s televizijskimi pa jih je več kot osemdeset.
Fotografija: Eno svojih najvidnejših vlog je igral v filmu Moj ata, socialistični kulak. FOTO: Peter Uhan
Odpri galerijo
Eno svojih najvidnejših vlog je igral v filmu Moj ata, socialistični kulak. FOTO: Peter Uhan

Društvo slovenskih režiserjev in režiserk je sinoči v Slovenski kinoteki podelilo nagrado bert za življenjsko delo na področju filmske igre, ki jo je prejel slovenski filmski in gledališki igralec, prvak Ivo Ban. 

V utemeljitvi so zapisali, da »Ban ni kakšna oddaljena nedotakljiva ikona, je namreč eden tistih ljudi, ki jih na cesti spontano pozdravimo, saj se nam zdi, da ga osebno poznamo, da je del naših intimnih svetov«. Njegova pojavnost je na prvi pogled povsem vsakdanja, a prav zaradi te »navadnosti«, videza slehernika, se lahko preoblikuje in prelevi v malone kogarkoli. Za to gre zasluga njegovi nadarjenosti, izkušnjam in predanosti, zavezanim igralskemu poklicu.

V svoji igralski karieri je Ivo Ban doslej odigral več kot petdeset filmskih vlog, če dodamo še televizijske, pa jih je več kot osemdeset. »Bana zasedajo številni režiserji različnih izrazov, poetik, generacij, provenienc. A najglasneje govorijo Banove izvedbe same – raznovrsten in pisan niz mojstrsko upodobljenih likov.« Za svoje igralsko delo je prejel skoraj dvajset najprestižnejših nacionalnih in mednarodnih nagrad.

Njegova odlika je, da se lahko prelevi v kogarkoli. FOTO: Peter Uhan
Njegova odlika je, da se lahko prelevi v kogarkoli. FOTO: Peter Uhan

Pred podelitvijo se je na 35-milimetrskem traku, kar je bila redka priložnost za ogled filma na velikem platnu, odvrtela komedija Moj ata, socialistični kulak po scenariju Toneta Partljiča in v režiji Matjaža Klopčiča, v katerem je nagrajenec odigral Vanča, eno svojih najvidnejših filmskih vlog.

Društvo slovenskih režiserjev in režiserk nagrado bert, plastiko, ki jo je zasnoval akademski kipar in režiser Miha Knific, podeljuje od leta 2014, ko jo je kot prva prejela igralka Štefka Drolc, zatem pa še Miha Baloh, Ivanka Mežan Marinček, Radko Polič, Milena Zupančič, Boris Juh, Iva Zupančič, Boris Cavazza, Špela Rozin in Vlado Novak.

Preberite še:

Komentarji: